Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

USAID u narednih pet godina donira 20 milona dolara za bh. turizam

Preuzmite sliku

Konferencija “Turizam kao prekretnica ekonomskog oporavka” održava se danas u sarajevskom Domu mladih na Skenderiji.

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson kazao je da turizam može biti top sektor u BiH.

Po njegovim riječima, uticaj pandemije osjetio se širom svijeta, a sektor turizma pretrpio je veliki udar.

Naveo je da se USAID već angažirao i radi s domaćim partnerima u BiH kako bi se popravila situacija u ovom sektoru, kako bi se na odgovarajući način i marketinški plasirale informacije o atraktivnosti ove zemlje i na taj način pomoglo ovom sektoru.

Podsjetio je da USAID već nekoliko godina, u partnerstvu s UNDP-om i Italijanskom vladom promovira Via Dinaricu, kao veoma atraktivnu turistički destinaciju.

– USAID radi radi zajedno s predstavnicima vlada, kako oba entiteta tako i Brčko Distrikta, kao i sa relevantnim predstavnicima privatnog sektora koji se bave ovom granom, kako bi se osiguralo da su politike koje su donesene usklađene i zadovoljavajuće za sve – naveo je ambasador Nelson.

Po njegovim riječima, da bi se maksimalno iskoristio potencijal sektora turizma, generisalo što više prihoda i omogućio trajniji prosperitet u BiH, USAID je pokrenuo novi program pod nazivom „Turizam“, gdje će u narednih pet godina biti investirano 20 miliona dolara.

Ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo je kazala da je tokom pandemije Covid-19 turizam jedan od sektora koji je najviše pogođen, pogotovo mjerama koje su dovele do zatvaranja granica.

Navela je da je turizam za BiH, pogotovo za FBiH, iznimno važan, te da je Vlada Federacije BiH pomogla u nekoliko segmenata.

– Bankarski sektor je ponudio moratorij za sve subjekte, imao je posebnu liniju za subjekte iz turističko-ugostiteljskog sektora. Vlada Federacije BiH je skupa sa kantonima u prvom momentu pomogla na način da je finansirala doprinose i plate u turističkom sektoru. Kasnije smo, uredbom, sa 30 miliona pomogli sve naše hotele, agencije i turističke vodiče, na način da su svi dobili u zavisnosti od onoga koliko su poreza uplaćivali u 2019. godini – kazala je Đapo.

Po njenim riječima, sada je iznimno važno da vidimo kuda turizam ide i kako i na koji način da pomognu da dođe do ubrzanog razvoja, odnosno oživljavanja turizma.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,