Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ursula von der Leyen i Tegeltija otvorili tunel Ivan i dionicu autoceste dugu 6,9 kilometara

Preuzmite sliku

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas su svečano otvorili novoizgrađeni tunel Ivan i dionicu autoceste Tarčin – Ivan na Koridoru Vc.

Spomenuta dionica duga je 6,9 kilometara i uključuje dvocijevni tunel Ivan dužine 1.760 metara.

Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Tarčin – ulaz u tunel Ivan iznosi 66.584.028,92 eura bez PDV-a, a financirano je sredstvima Evropske investicijske banke (EIB) i bespovratnim sredstvima EU koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan od 11,7 miliona eura.

Tunel Ivan je dvocijevni tunel sa po dvije trake i prolazi kroz planinski prelaz Ivan-Sedlo. Ukupna dužina desne tunelske cijevi je 1721,50 m, dok je lijeva tunelska cijev duga 1761,50 m i pozicioniran je ispod postojećeg tunela Ivan na magistralnoj cesti M-17. Nadmorska visina na ovoj lokaciji je u rasponu od 500 do 1.020 m, a maksimalna visina nadsloja iznad tunelske konstrukcije iznosi oko 200 m, prenosi BHRT.

Vrijednost Ugovora za izgradnju tunela Ivan iznosi 57.628.570,37 eura bez PDV-a. Sredstva su osigurana putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu 50 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije od 11,4 miliona eura odobrenim u okviru VBIF-a.

Ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru Vc, dionica Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 1, Tarčin – ulaz u tunel Ivan potpisan je 24. augusta 2020.

Izvođač radova je konzorcij koji čine Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo (BiH) i Granit AD Skoplje (Sjeverna Makedonija). Nadzor nad izgradnjom vrši Institut IGH, d.d. Zagreb (Hrvatska).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje