Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Urednički kolegij BHRT-a poručio: Javni servis izuzmite iz političkih konotacija

Preuzmite sliku

Nakon što su suspendovane urednica i voditeljica koja je u vijestima BHRT-a Armiju RBiH nazvala takozvanom, oglasio se i Urednički kolegij ovog javnog servisa.

Članovi uredničkog kolegija BHRT-a su naveli da ne žele komentarisati rad disciplinske komisije ovog javnog servisa.

“Postoje interni akti koji definišu odgovornost uposlenika i predviđaju sankcije za propuste. Urednički kolegij podsjeća na obavezu svakog uposlenika da se pridržava najvećih profesionalnih standarda i etičkih normi novinarstva”, naveli su.

BHRT osuđuje prijetnje uposlenicima

Kolegij urednika BHT1 osudio je prijetnje upućene bilo kojem njihovom uposleniku.

“Krivicu će ako postoji utvrditi disciplinska komisija, a ne društvene mreže i drugi komunikacijski kanali. Insistiramo da se Javni servis izuzme iz bilo kakvih političkih konotacija. Istovremeno, molimo sve politilke subjekte i pojedince da, ukoliko žele pomoći, svu svoju energiju i konkretna djelovanja usmjere u rješavanju problema stabilnog finansiranja naše kuće”, poručili su.

Direktor BHRT-a suspendovao voditeljicu i urednicu vijesti

Podsjetimo, direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović, suspendovao je voditeljicu vijesti Zoricu Jorgić te urednicu Gordanu Dragutnović Murtić jer se u ovoj emisiji Armija RBiH nazvala takozvanom.

Čelnici javnog servisa su istakli da je tog 11. juna, kada su emitovane vijesti, došlo do netačnog i nedopustivog karakteriziranja Armije BiH.

Generalni direktor dao je nalog da se ispita i odgovornost urednice Informativnog programa BHT1 Jelene Radojević Kapor, te će se o tome javnosti očitovati narednih dana. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,