Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ured za kulturu i turizam donirao 300 knjiga Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu (FOTO)

Preuzmite sliku

Ured za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevo uručio je donaciju.

Ataše za kulturu i turizam Ureda za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH Soner Şahin uručio je oko 300 knjiga različitih žanrova bivšem v.d. direktoru Gazi Husrev-begove biblioteke Muhamedu Hodžiću i novoizabranom direktoru Osmanu Laviću.

Uz zahvalnost na uručenoj donaciji domaćini su sa atašeom Sonerom Şahinom i njegovim saradnicima obišli biblioteku te ih upoznali sa iznimno bogatim bibliotečkim fondom. Razgovarano je o mogućnostima saradnje Ureda za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH i Gazi Husrev-begove biblioteke.

Istaknuto je da će knjige koje je donirao Ured biti od velike koristi za korisnike usluga Gazi Husrev-begove biblioteke. Među doniranim djelima su knjige o osmanskom jeziku i kulturi, modernom turskom jeziku, veći broj rječnika osmanskog i savremenog turskog jezika, knjige poezije, historije, historije Turske, kao i moderne turske literature i romana. Turski romani će biti izloženi u posebnom kutku u čitaonici Gazi Husrev-begove biblioteke.

Domaćini su istaknuli je da je ova donacija knjiga jako važna i zbog činjenice da se njome značajno obogaćuje fond Biblioteke literaturom na modernom turskom, kao i na osmanskom turskom jeziku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje