Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ured disciplinskog tužioca otvorio predmet protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Preuzmite sliku

Ured glavnog disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća otvorio je predmet protiv glavnog državnog tužitelja Gorana Salihovića, potvrđeno je za N1.

Kako nam je rečeno iz Ureda glavnog disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, primjenom člana 70. stav 2. Zakona o Viskom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine je registrovao predmet protiv glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gorana Salihovića.

“Navedeni predmet Ureda je registrovan po službenoj dužnosti u skladu sa nadležnošću Ureda iz člana 64. stav 2. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, a osnovom medijskih objava u kojima su izneseni navodi o mogućoj povredi dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gorana Salihovića”, kazali su za N1 u ovoj instituciji.

Kako nam je potvrđeno, Ured će u skladu sa članom 66. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine preduzeti potrebne radnje kako bi se ispitali navodi povrede dužnosti imenovanog nosioca pravosudne funkcije te napomenuli da je obaveza Ureda da u skladu sa članom 70. stav 1. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine postupa u skladu sa načelom povjerljivosti do donošenja odluke u navedenom predmetu.

“U odnosu na druge pritužbe na povrede dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zaprimljene od strane UDT-a u periodu od 01. 02. 2013. godine do 31. 12. 2015. godine, UDT može potvrditi da je u navedenom periodu zaprimio šest pritužbi različitih podnosilaca, sa različitim navodima povrede dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine od kojih su, nakon ispitivanja navoda pritužbi, u četiri predmeta donesene odluke kojima su pritužbe odbačene, o čemu su podnosioci pritužbi i obaviješteni. U radu su dva predmeta po preostalim navedenim pritužbama”, saopćeno nam je iz ove institucije.

Podsjetimo, portal Žurnal objavio je nedavno navodne transkripte razgovora između između novinara Mate Đakovića i Milorada Dodika u kojem se pominje glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, te ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso i direktor SIPA-e Perice Stanića. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje