Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

UKC Tuzla: Urađene tri transplantacije matične ćelije hematopoeze

Preuzmite sliku

Tokom dva dana (16. i 17. juna 2016. god.) u Hematološkom odjeljenju UKC-a Tuzla urađene su tri transplantacije matične ćelije hematopoeze-koštane srži.

Alogena srodna HLA podudarna transplantacija je urađena bolesnici dobi 53 godine iz Jajca koja se do sada zbog Akutne limfoblastne leukemije liječila u KSCU Sarajevo, ali je zbog nemogućnosti sprovođenja transplantacije koštane srži u Sarajevu upučena u naš centar. Donormatične ćelije je bolesnicin rođeni brat.

Druga, autologna transplantacija, urađena je bolesnici dobi 24 godine iz Brčko Distrikta koja je kod nas liječena takođe zbog Akutne limfoblastne leukemije.
U nedostatku srodnog HLA podudarnog donora matične ćelije odlučili smo uraditi autolognu transplantaciju matične ćelije kao oblik konsolidacionog terapije.

Treća bolesnica je iz Gračanice, dobi 53 godine koja je u Odjeljenju za hematologiju liječena zbog non-Hodgkin limfoma, oblika Mantle cell limfoma.

Nakon sprovedene autologne transplantacije +1 dana učinjen je “in vivo purging” (“prečišćavanje u živo”) monoklonalnim antitijelom-Mabthera/Rituximab, što je najnoviji pristup u transplantaciji matične ćelije u svijetu, a što se u našem centru primjenjuje predhodne tri godine.

Svi pacijenti, kao i donor, stabilni su i dobro se osjećaju.

Od kraja januara 2016. godine do sada u Odjeljenju za hematologiju Klinike za onkologiju, hematologiju i radioterapiju UKC Tuzla urađeno je 10 transplantacija koštane srži pacijentima iz cijele Bosne i Hercegovine, od toga dvije alogene od srodnog HLA podudarnog donora matične ćelije, što pokazuje da je ovaj modalitet liječnje postao rutina u našem svakodnevnom radu.

Svi transplantirani pacijenti su stabilni i vratili su se svojim svakodnevnim aktivnostima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje