Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Upravi TV Sarajevo upućen javni protest zbog pritisaka, cenzure, miješanja u rad i filtriranja programa u interesu političara

Preuzmite sliku

Upravni odbor Udruženja BH novinari (UO BHN) upućuje javni protest menadžmentu i upravi JP Televizija Sarajevo (TVSA) zbog pritsaka, cenzure i drugih oblika direktnog miješanja u rad novinara i urednika, uključujući i svakodnevno “filtriranje” informtivnog programa u skladu sa partikularnim interesima političara, a ne javnim interesom i pravom na objektivno i pošteno informiranje gradjana Kantona Sarajevo (KS), saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Novinari i urednici TVSA, kako se navodi, su svakodnevno izloženi profesionalnim poniženjima i drugim oblicima ugrožavanja novinarskog integriteta.

– Uz kreiranje liste tema i sagovornika koji mogu ili ne mogu biti dio programa ovog medija, pojedini novinari se premještaju sa jedne na drugu poziciju na period od dva mjeseca, što donosi dodatnu nesigurnost i negativno utiče na kvalitento obavljenje novinarskih zadataka. Postupanje na takav način predstavlja nedopustiv atak na slobodu izražavanja i slobodu medija, te kršenje prava na siguran i dostojanstven rad. Zbog toga Udruga BH novinari zahtijeva od direktorice Edine Fazlagić da hitno osigura zakonom propisane uvjete za rad svih djelatnika na jednak način, u skladu sa općeprihvaćenim standardima slobodnog novinarstva, profesionalne etike i na način kako su oni propisani Uredničkim principima TVSA – navodi se u saopćenju.

BH novinari podsjećaju kako se zloupotreba kantonalne TVSA u političke svrhe provodi gotovo dvije decenije.

– Vladajuće strukture ovog kantona mijenjale su direktore, urednike i upravu TVSA u skladu sa trenutnim političkim ciljevima ili vladajućim koalicijama, a ne na osnovu zakona, javnog interesa i profesionalnih kompetencijama, čime su nanijeli nemjerljivu štetu objektivnosti i kavaliteti javanog infomiranja u KS- dodaje se u saopćenju.

Zbog svega navedenog, UO BHN je nedavno, putem Linije za pomoć novinarima, zatražio od Vlade KS i Ministarstvu pravde i uprave KS, te Institucije ombudsmena za ljudska prava u BiH, zaštitu slobode izražavanja i javnog interesa u programima TVSA, uključujući i stvaranje uvjeta za slobodan i dostojanstven rad svih novinara i urednika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje