Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Uprava za indirektno oporezivanje dobila posebne aparate za dubinski pregled skrivenih mjesta u vozilima (VIDEO)

Preuzmite sliku

Vlada SAD-a donirala je Upravi za indirektno oporezivanje posebne aparate za dubinski pregled skrivenih mjesta u vozilima čija vrijednost iznosi 44.226 USD.

Tri nova video-endoscope uređaja koristiće službenici Uprave za indirektno oporezivanje prilikom kontrola putničkih i teretnih vozila, te autobusa. Pomenutim uređajima mogu se otkriti skrivena mjesta u vozilima, koja nisu uočljiva običnim ljudskim pregledom, a služe za krijumčarenje roba. U brojnim akcijama koje su već izvedene na terenu službenici UIO već su koristili ranije doniranu opremu od strane Vlade SAD-a koju je Uprava dobila kroz EXBS – program za kontrolu izvoza i bezbjednost granica.

Kroz ovaj program u 2015. godini Uprava je dobila raznu opremu u vrijednosti od 287.216 USD, dok je od početka 2006. godine od kada UIO sudjeluje u EXBS programu, ovoj instituciji donirana razna tehnička oprema u vrijednosti od 2 miliona USD.

Pored opreme, Vlada SAD-a dodatno je donirala 1 milion USD za poseban program obuke službenika Uprave za indirektno oporezivanje, gdje su se prenosila znanja i vještine otkrivanja i sprečavanja krijumčarenja roba i ljudi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje