Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uprava RMU Breza nada se otkazivanju štrajka rudara

Preuzmite sliku

Sindikalna organizacija Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Breza obavijestila je menadžment da će sutra u prvoj smjeni započeti generalni štrajk, potvrdio je direktor tog rudnika Muamer Omerhodžić.

,,Obavijest smo dobili, a da li će štrajk i početi to ćemo vidjeti. Ja se nadam da štrajka neće biti, ali smo dobili obavijest o štrajku.”, kaže Omerhodžić za Fenu, koji napominje da još uvijek imaju dovoljno resursa da obavljaju proizvodnju.

Januarsku platu koja je trebala biti isplaćena jučer, nisu isplatili jer im je blokiran račun.

,,Mi smo prema Elektroprivredi Bosne i Hercegovine uputili zahtjev da nam se odobri uplata avansa za isplatu plaće za 1.182 radnika. Prošlog smo mjeseca imali problema i iskopali smo 6.000 tona uglja manje od plana, što se odrazilo i na finansijski aspekt poslovanja.”, ističe Omerhodžić.

Brezanski rudnik prošlog je mjeseca iskopao oko 31.000 tonu uglja, što im je donijelo prihod od 2.117.200, a za isplatu januarske plate, navodi Omerhodžić, treba im 2.485.298 KM.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata radnika u rudarstvu Sinan Husić, koji je danas posjetio Zenicu te dao podršku rudarima koji štrajkuju glađu, pozvao je rudare Zenice i Breze da u skladu s ranijim odlukama sutra započnu štrajk.

Husić je istakao i da u uslovima blokiranih računa i nedostatka sredstava za nabavku repromaterijala, ne mogu obezbijediti sigurnost svih rudara te napominje da su prošlog mjeseca imali po jedan smrtni slučaj na poslu i u Brezi i u Zenici. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,