Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uprava policije: Zbog upotrebe i prodaje pirotehničkih sredstva kazne do 1.500 KM

Preuzmite sliku

S ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, kao i opće sigurnosti građana u vrijeme novogodišnjih praznika, Uprava policije MUP-a TK upozorava građane na opasnost od zloupotrebe oružja, rasprskavajućih i pirotehničkih sredstava.

Podsjećamo građane da, prema odredbama Zakona o javnom redu i miru Tuzlanskog kantona, prekršaj javnog reda i mira čini onaj ko na javnom mjestu posjeduje, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva, bez odobrenja nadležnog organa, kao i ko na javnom mjestu ili iz stana puca iz vatrenog oružja, pali rakete, petarde ili sličan eksplozivni ili zapaljivi materijal, bez odobrenja nadležnog organa i ko priredi vatromet ili sličnu priredbu, bez propisane najave ili mimo zabrane nadležnog organa ili ko ne preduzme mjere obezbjeđenja koje je dužan preduzeti.

Za ovaj prekršaj navedeni Zakon predviđa novčanu kaznu u visini od 150,00 do 1500,00 KM.

Apelujemo na građane Tuzlanskog kantona da svojim ličnim primjerom, poštivanjem zakonskih odredbi i dostojanstvenim obilježavanjem praznika, doprinesu, kako boljoj ličnoj, tako i opštem stanju sigurnosti.

Oduzeta pirotehnička sredstva

U ponedjelajk 28. decembra  oko 09,20 sati u ulici Kulina Bana u Tuzli, policijski službenici PS Centar su zaustavili i kontrolisali putničko motorno vozilo Golf, kojim je upravljao S.B., rođen 1988.godine iz Tuzle, kojom prilikom je utvrđeno da je važnost registracije pomenutog vozila istekla, dok je na zadnjem sjedišu vozila uočena veća količina pirotehničkih sredstava za čije posjedovanje i prodaju imenovani nije imao dozvolu nadležnog organa.

  • Takođe, dana 27.12.2020 godine oko 15:45 sati, službenici PS Zapad su u naselju Husino, kod Š.O., rođen 1994 godine iz Živinica, pronašli i privremeno oduzeli jednu kartonsku kutiju u kojoj se nalazilo 1000 komada (Xtreme Big Bang) petardi.

    Pronađena pirotehnička sredstva su privremeno oduzeta, a dalje mjere poduzimaju službenici PU Tuzla (PS Centra/PS Zapad), shodno Zakonu o javnom redu i miru TK.

    Inače, riječ je o pojačanim planskim aktivnostima Uprave policije MUP TK-a na području Tuzlanskog kantona u povodu vjerskih i novogodišnjih praznika, koje su usmjerene na sprečavanje narušavanja javnog reda i mira, sprečavanje izvršenja krivičnih djela i pojačane kontrole saobraćaja u cilju efikasnije zaštite građana.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje