Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Upozorenje: U BiH isporučena riža s nedozvoljenom količinom pesticida

Preuzmite sliku

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine prije desetak dana, putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), obaviještena je da je u BiH isporučen proizvod u kojem je utvrđena nedozvoljena količina rezidua pesticida.

Ovo su podaci o spornom proizvodu:

Naziv proizvoda: Basmati riža; 1121 Basmati Wunderreis vom Himalaya; 7080 Scheherazade Red
Naziv brenda: Atry
Zemlja porijekla: Indija
Uvoznik u BiH: Investor d.o.o. (8323), Donja Bioča bb, 71380 Ilijaš
Lot: 07-05-18/21-03-18
Rok upotrebe: 20.12.2019.
Utvrđena opasnost: visok nivo rezidua pesticida
Rizik: ozbiljan

“Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je procjenom rizika utvrdila da, u slučaju akutne izloženosti unosu rezidua hlorpirifosa u utvrđenim koncentracijama, navedeni proizvod predstavlja visok rizik po zdravlje djece. U cilju zaštite zdravlja, potrošačima koji su kupili navedeni proizvod preporučujemo da ga ne konzumiraju”, saopćeno je iz ove agencije.

Agencija je svu raspoloživu dokumentaciju dostavila na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo da provedu mjere kontrole, utvrde sljedivost proizvoda i dostave agenciji povratnu informaciju o preduzetim mjerama i rezultatima kontrole.

Detaljnije informacije bit će poznate nakon prijema povratne informacije od nadležnih inspekcijskih organa. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje