Ponedjeljak, 30. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Upozorenje na mraz i poziv voćarima da preduzmu mjere zaštite

Priliv hladnog zraka je jutros izazvao pojavu mraza na širem području naše zemlje.

Najniže temperature zabilježene su u sjeverozapadnom dijelu RS-a (od 0 do -4,5 stepena Celzijusa).  Trenutno su ugroženi zasadi kajsije, breskve i ranih sorti šljive, trešnje i višnje, odnosno stabla koja se nalaze u fazi punog cvjetanja. Zasadi ostalih voćnih vrsta nisu ugroženi, javlja Fena.

Pojava mraza očekuje se i sutra, pri čemu je moguća pojava nižih temperatura nego danas, te su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a upozorili proizvođače da preduzmu odgovarajuće mjere.

Treba da izvrše zadimljavanje zasada spaljivanjem vlažnog biljnog ili drugog dostupnog materijala. Mjesta za spaljivanje je neophodno ravnomjerno rasporediti u voćnjacima kako bi se formirao gust dim.

Neophodna je primjena biostimulatora koji ublažavaju stres izazvan niskim temperaturama i pomažu biljkama da se oporave nakon mraza. Biostimulatori se mogu primijeniti prije i poslije mraza.

U zasadima u kojima postoji protivgradna mreža neophodno je pokriti voćnjak jer je pojava mraza ispod mreže manja. Prethodni period je obilježilo vrlo toplo vrijeme uz srednju temperaturu od 5 do 10 stepeni iznad prosjeka za kraj marta.

Maksimalna dnevna temperatura je u mnogim predjelima prelazila iznad 25°C, a ponegdje je bilo i 28°C. Zbog vrlo toplog vremena došlo je od naglog razvoja vegetacije, pogotovo voćarskih kultura. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,