Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Upozorenje: Kvarcne grijalice na tržištu BiH koje predstavlјu opasnost od požara i opekotina

Preuzmite sliku

Električna kvarcna grijalica LUXELL tip LX-2811-2 iz Turske jedan je od proizvoda koji je pronađen na tržištu BiH, a koji predstavlјa opasnost od požara i opekotina jer grijalica ima mehanizam koji uklјučuje/isklјučuje grijače kada se grijalica uspravi/obori.

Također, uklјučivanje radi iako nijedan grijač prethodno nije vidlјivo užaren te uputa isporučena uz proizvod nije potpuna.

 • Proizvod nije usklađen s Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i normom BAS EN 60335-2-30:2012.

  “Mjerodavna inspekcija je naložila mjere obavještavanja potrošača, povlačenja proizvoda s tržišta i njegovo uništavanje. Preporučuje se potrošačima koji posjeduju ovaj proizvod da ga prestanu koristiti i da ga vrate u trgovinu gdje su ga kupili”, navode iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

  Električna kvarcna grijalica KUMTEL također predstavlјa opasnost od požara i opekotina.

  Proizvod predstavlјa opasnost od požara i opekotina jer grijalica ima mehanizam koji uklјučuje/isklјučuje grijače kada se grijalica uspravi/obori; uklјučivanje radi iako nijedan grijač prethodno nije vidlјivo užaren, uputa nije isporučena uz proizvod i grijalica nije propisno označena.

 • “Proizvod nije usklađen s Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i normom BAS EN 60335-2-30:2012. Mjerodavna inspekcija je naložila mjere obavještavanja potrošača, povlačenja proizvoda s tržišta i njegovo uništavanje. Preporučuje se potrošačima koji posjeduju ovaj proizvod da ga prestanu koristiti i da ga vrate u trgovinu gdje su ga kupili”, navode iz Agencije.

  Električna kvarcna grijalica ZILAN tip ZLN1770 također predstavlјa opasnost od požara i opekotinaa. I njeno projeklo je iz Turske.

 • “Grijalica predstavlјa opasnost od požara i opekotina jer ima mehanizam koji uklјučuje/isklјučuje grijače kada se grijalica uspravi/obori. Uklјučivanje radi iako nijedan grijač prethodno nije vidlјivo užaren. Proizvod nije usklađen s Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i normom BAS EN 60335-2-30:2012. Mjerodavna inspekcija je naložila mjere obavještavanja potrošača i povlačenje proizvoda s tržišta. Peporučuje se potrošačima koji posjeduju ovaj proizvod da ga prestanu koristiti i da ga vrate u trgovinu gdje su ga kupili”.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje