Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uposlenici u državnim službama i njihov engleski jezik: Kako se kaže “monkey”, fajv minut, ja ne znam koga ste vi trebali (VIDEO)

Preuzmite sliku

Jedan od važnijih uvjeta za prijem uposlenika u državnu službu jeste poznavanje engleskog jezika. Tako piše u konkursima. U praksi, odavno upozorava nevladin sektor, mnogo je važnija stranačka podobnost i rodbinska veza. A onda, ako stranac ima neku potrebu pa nazove javnu upravu na bilo kojem nivou, uglavnom će biti neugodno iznenađen. Svake godine se iz državnog budžeta za obuku samo službenika institucija BiH izdvaja u prosjeku 250 hiljada KM. U taj iznos ne ulaze donacije različitih tijela međunarodne zajednice za tu svrhu.

Reporterka Hayata Adisa Gojak za ‘Vijesti u 7’ napravila je malo istraživanje i pozvala nekoliko brojeva i razgovor započela na engleskom jeziku, reakcije su bile različite. U nekoliko navrata samo joj je bila spuštena slušalica dok nekoliko službenika uopšte nije imalo ni osnovno predznanje enegleskog jezika kako bi mogli uspostaviti neki vid komunikacije.

U pojedinim općinama nije bilo uopće uposlenih službenika koji poznaju engleski jezik kako bi mogli pružiti potrebne informacije eventualnom stranom državljaninu koji planira investirati u BiH. a potrebne su mu informacije o neophodnoj dokumentaciji.

Opširnije pogledajte u video prilogu…

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje