Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Uplaćena sredstva kantonalnim službama za jedokratne novčane naknade

Preuzmite sliku

Federalno ministarstvo finansija uputilo je naloge prema bankama za isplatu jednokratnih novčanih naknada nezaposlenim osobama u Federaciji BiH, te će sredstva tokom dana biti na računima kantonalnih službi za zapošljavanje, potvrđeno je iz tog federalnog ministarstva.

Federalno ministarstvo finansija uputilo je naloge prema bankama za isplatu jednokratnih novčanih naknada nezaposlenim osobama u Federaciji BiH, te će sredstva tokom dana biti na računima kantonalnih službi za zapošljavanje, potvrđeno je iz ovog federalnog ministarstva.

Uplata je izvršena je iz Budžeta Federacije BiH za 2022. godinu, a u skladu sa Uredbom Vlade Federacije BiH o podršci stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena, kojom je utvrđeno da jednokratna pomoć od po 100 KM bude isplaćena za nezaposlene osobe u FBiH.

Federalna vlada na posljednjoj sjednici je, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, a na osnovu podataka o korisnicima naknada iz dostavljenih zahtjeva nadležnih kantonalnih službi za zapošljavanje, donijela Odluku o utvrđivanju konačnog iznosa sredstava za isplatu jednokratne novčane naknade od ukupno 18.724.700 KM.

Naime, prema dostavljenim podacima svih deset kantonalnih službi za zapošljavanje, pravo na isplatu ove naknade ostvaruje 187.247 nezaposlenih osoba u Federaciji BiH.

Iz Tuzlanskog kantona dostavljeni su podaci o 43.405 korisnika, slijede Kanton Sarajevo sa 38.432, Zeničko-dobojski sa 33.314, Hercegovačko-neretvanski sa 21.734, te Srednjobosanski kanton sa 18.430 i Unsko-sanski sa 16.800 korisnika. U Zapadno-hercegovačkom kantonu je 6.696 nezaposlenih za koje je nadležna kantonalna služba utvrdila da ostvaruju pravo na ovu naknadu, dok je u Kantonu 10 taj broj 4.070, u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde 2.190, te u Posavskom 2.176 osoba.

Podsjetimo, Uredbom Vlade Federacije BiH o podršci stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena predviđeno je da kantonalne službe za zapošljavanje najkasnije do 20. decembra ove godine isplate jednokratnu novčanu naknadu na transakcijske račune korisnika, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose sa javnošću.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje