Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Upitno održavanje vašara u Puračiću?

Preuzmite sliku

Zbog pandemije izazvane širenjem korona virusa nakon 158 održanih vašera upitno je održavanje ovogodišnjeg vašara u Puračiću.

Naime, na sjednici Općinskog vijeća Lukavac održanoj 14. septembra, vijećnik Mihad Sakić uputio je pitanje firmi Nuhanović d.o.o. Lukavac, da li će se ove godine u oktobru biti održan Vašar u Puračiću.

Firma Nuhanović d.o.o. Lukavac, Poslovna jedinica Lukavački sajam, u saradnji sa Vijećem Mjesne zajednice Puračić, bila je organizator prošlogodišnjeg Vašara koji se tradicionalno održava 158. godina za redom.

Na vijećničko pitanje firma je odgovorila da s obzirom na trenutnu situaciju izazvanu pandemijom, kao i važeće naredbe Kriznih štabova, nije u mogućnosti donijeti samostalnu odluku po pitanju organizacije tradicionalne manifestacije Vašara u Puračiću.

Mišljenje o održavanju Vašara zatraženo je od Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona. Konačna odluka o održavanju Vašara zavisit će od stava Kriznog štaba.

Predsjednica Kriznog štaba i ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić za Tuzlanski.ba kratko je kazala da još uvijek nije održan sastanak Kriznog štaba na kojem će se donijeti konačana odluka u vezi sa održavanjem vašara u Puračiću.

Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju sve su prilike da nakon 158 održanih vašara u Puračiću ove godine neće biti jedne od najstarijih manifestacija u BiH.

Vašar u Puračiću u istoimenom mjestu kod Lukavca se održava već 158 godina i predstavlja jedan od najstarijih događaja ovakve vrste u Evropi. Poznat i kao “bosanski Oktoberfest”, purački vašar tradicionalno se organizuje od 12. do 14. oktobra, a svake godine okupi blizu 150.000 posjetitelja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje