Ponedjeljak, 16. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

UPFBiH: Dogovoreno poskupljenje struje prihvatljivije za privredu od najavljenog

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović izjavio je danas u Sarajevu da su na sastancima s Vladom FBiH i Eletroprivredom BiH postigli kompromis oko najavljenog poskupljenja električne energije za privredu.

Prije početka sjednice Upravnog odbora UPFBiH, Smailbegović je rekao novinarima da će doći do blagog poskupljenja električne energije za privredu od dva do pet posto u zavisnosti od tipa potrošača, parametara potrošnje i drugog, što će privredu koštati oko 10 miliona KM.

– To je značajno manje od 80 do 100 miliona KM koliko je bilo je najavljeno s velikim poskupljenjem od 18 do 30 posto – naveo je Smailbegović i dodao da će takve cijene biti na snazi za 2019. a krajem godine će vjerovatno ponovo razgovarati.

Upitan da li su dugovi Aluminija d.d. Mostar razlog poskupljenja, Smailbegović je kazao da ih nisu željeli uključivati u razgovore, iako je ta firma članica Udruženja, jer su oni definitivno najveći potrošači električne energije u BiH ali to nije jedini problem Aluminija koji duguje oko 200 miliona KM za isporučenu električnu energiju.

Generalni direktor kompanije “ArcelorMittal” Zenica Biju Nair rekao je da je pred njima teško vrijeme zbog ograničenja izvoza u EU i na Kosovo, te da je vijest da neće biti velikog poskupljenja eletrične energije za njih vrlo značajna.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,