Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Upad u prostorije portala Faktor.ba: Prijetnje zbog teksta o paljevini automobila i pucnjavi

Preuzmite sliku

U prostorije portala Faktor.ba večeras u ušle dvije osobe koje su tražile da se tekst koji je objavio ovaj portal ukloni, navodeći da kako informacije koje su objavili nisu istinite.

Kako su naveli iz Faktora, dvije osobe su nakon ulaska u redakciju povisile ton i uputile prijetnje i psovke uposlenicima portala koji su se u tom trenutku zatekli u redakciji.

“Novinari su više puta insitirali da M. A. i žena koja je bila u njenoj pratnji napuste naše prostorije te da nam se obrate putem e-maila. Na izlasku iz redakcije M. A. je upirući prstom u našu novinarku zaprijetila: ‘Dobro sam te zapamtila, vidjet ćemo se mi još na ulici'”, navode iz Faktora.

Navode da su slučaj prijavili Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo, te uz prijavu dostavili dokaze sa kojima raspolažu.

“Policija je zaprimila prijavu, obavijestila dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, te postupa po istoj. Izvršit će se neophodne provjere i poduzeti mjere i radnje u skladu sa zakonom”, kazao je za N1 Mirza Hadžiabdić iz Odjela za odnose sa javnošću MUP-a KS.

Novinari Faktora su i ovog puta prije objave teksta zbog kojeg su nam upućene prijetnje detaljno, što zvanično, što preko svojih izvora u MUP-u, provjerili apsolutno sve što je napisano, kazali su iz redakcije portala Faktor.ba. Navode da su postupili profesionalno.

“Ono što zabrinjava je činjenica da se osobe iz kriminalnog milja ili osobe bliske njima osjećaju dovoljno moćnima da prijete medijima. Dodatno obeshrabruje činjenica da je osoba čije smo ime spominjali u tekstu, a u vezi sa događajima na Vracama, zapravo na slobodi iako je nakon priznanja krivnje za ranija krivična djela pravomoćno osuđena. Mi, naravno, znamo da to nije izolovan slučaj. Kao što znamo da ovakvi i slični vrlo često prijete novinarima”, kazali su iz Faktora za N1.

Udruženje novinara i medijskih radnika „Nino Ćatić“ najoštrije osuđuje verbalne prijetnje i nedozvoljeni upad u prostorije u kojima je sjedište portala Faktor.

“Eventualno nezadovoljstvo radom i izvještavanjem bilo kojeg medija, moguće je izraziti na utvrđene i dozvoljene načine; demantiranjem objava, upućivanjem žalbi, pokretanjem sudskih procesa i slično, a nikako ugrožavanjem prava obavljanja medijskih poslova i grubim napadom na novinarske slobode. Do ovakvih situacija, nerijetko, dolazi i zbog laičke interpretacije rada medija i medijskih sadržaja. Kada uz to nenadležni sebi neutemeljeno daju pravo na dijeljenje pravde, rezultat je ugrožavanje sloboda novinara i medijskih radnika, njihov linč i slično, navode iz Udruženja.

Kao i za prethodne slične napade, vjerujemo da će i za ovaj doći osude sa brojnih adresa koje su pozvane da prepoznaju novinarstvo kao jedan od stubova demokratskog društva, poručuju.”

Pozvali su nadležne institucije da ispitaju slučaj pritiska i napada na kolege novinare i medijske radnike i da odgovorne sankcionišu.

Redakcija portala Tuzlanski.ba kolegama sa portala Faktor.ba upućuje punu podršku.

Ovakvi, ali i druge vrste napada na slobodu medijskog djelovanja, ne trebaju uplašiti i obeshrabriti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,