Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Uoči protesta: Na razgovor s policijom zbog transparenta “Tegeltija, ostavka”

Preuzmite sliku

Vlado Panić se tereti za remećenje javnog reda i mira zbog transparenta na papiru A4 format

Sinoć je manja grupa građana ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjoj Luci izrazila nezadovoljstvo radom pravosudnih organa u BiH, ali i onih koji te organe kontrolišu. Jedan od nezadovoljnih je bio i Vlado Panić koji je zbog transparenta “Tegeltija, ostavka” legitimisan i pozvan na razgovor u PU Banja Luka, što je Panić i potvrdio na svom Facebook profilu. Tereti ga se za ugrožavanje javnog reda i mira. Pored njega, prema pisanju novinara Slobodana Vaskovića legitimisane su još dvije osobe.

 • Zbog kompromitirajućih videosnimaka predsjednika VSTV-a koje je napravio Nermin Alešević, biznismen i zainteresovana strana u aferi “Potkivanje”, za danas u 11.55 zakazani su protesti u Sarajevu ispred zgrade u kojoj su smješteni Sud BiH, Tužilaštvo BiH i Visoko sudsko i tužilačko vijeće kojim predsjedava Milan Tegeltija.

  Iz MUP-a KS navode da protesti nisu prijavljeni, što je trebalo učiniti pet dana unaprijed.

  Protesti će se ipak desiti, zbog čega su ispred zgrade pravosudnih institucija postavljene zaštitne ograde.

  Na protestima se očekuju i članovi grupe “Pravda za Davida” iz Banje Luke. Proteste je podržao ministar sigurnosti Dragan Mektić, a dolazak je najavio i Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića.

  Tegeltija se brani tvrdnjom da je cijeli slučaj konstrukcija portala Žurnal koji je i objavio snimke, te da postoji izrezani dio snimka na kojem on kaže:”Nermine, šta ti sad očekuješ ovdje od mene? On kaže pa predsjedniče da mi nešto pomognete. Ja kažem – Nermine, ja ti ovdje ništa ne mogu pomoći. I to je zabilježeno, a nije objavljeno”. Pored toga Tegeltija navodi i da su Aleševićeve pritužbe na rad Tužilaštva Kantona Sarajevo koje je Tegeltija trebao ubrzati odbačene kao neosnovane u februaru 2019, tri mjeseca nakon razgovora sa spornih snimaka.

  Tegeltija je od Direkcije za koordinaciju policijskim tijelima zatražio policijsku zaštitu, no iz Direkcije su naveli da to nije u njihovoj nadležnosti, te da je istog dana “zatražila od svih policijskih agencija u BiH hitnu dostavu konkretnih podataka i informacija o Vašoj eventualnoj ugroženosti, te smo do sada zaprimili odgovore SIPA-e, MUP-a TK, MUP- BPK i Policije Brčko distrikta u kojima se navode da ne raspolažu informacijama o ugroženosti Vaše sigurnosti”, navodi se u odgovoru upućenom Tegeltiji. (Oslobođenje)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje