Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Uoči Dana nezavisnosti: Naučite pravilno postaviti zastavu BiH

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina sutra slavi 1. mart Dan nezavisnosti naše zemlje.

Jedan od načina obilježavanja ovog značajnog dana jeste i isticanje državne zastave. Međutim, često je zastava BiH pogrešno postavljena, a za Dan državnosti BiH 25. novembra samo duž glavnog zeničkog šetališta, na trgu Alije Izetbegovića čak 23 zastave su bile pogrešno postavljene, a samo u dva objekta iste su pravilno postavljene.

Problem je u vertikalnoj zastavi, odnosno u načinu okretanja zastave iz horizontalnog u vertikalni položaj. U odsustvu drugačije instrukcije primjenjuje se opće veksilološko pravilo o okretanju zastave iz horizontalnog u vertikalni položaj: lijevi jarbol, obaranje nadesno.

To pravilo međutim u slučaju BH zastave ima za posljedicu nešto sasvim nedopustivo – geometrijski sadržaj naše zastave, odnosno njegova ključna simbolika – trougao (pojednostavljena kontura BiH), nakon ’’ispravnog’’ okretanja u vertikalnom položaju zastave daje sasvim suprotan, bolje reći – iritantan, efekt u odnosu na izvornu simboliku, daje efekt – naopako postavljene države, odnosno zastave!

  • – Problem BH zastave je zapravo veoma lako rješiv jer ne iziskuje promjenu postojeće zastave niti izradu posebne vertikalne zastave. Zahvaljujući njenoj transparentnosti postojeću zastavu je moguće postaviti ispravno u svim pozicijama ukoliko se pridržavamo jednostavnog pravila, ili bolje rečeno – elementarne logike da: trougao na zastavi mora korespondirati sa konturom države! – navodi se u uputsvu Mileta Srdanovića.

    On dalje navodi da je neophodno jasno definisati ispravne i dopuštene položaje zastave.

    Nedopustivim proglasiti položaj zastave u kojemu je kateta trougla na dnu; – za ispravno i dopušteno postavljanje zastave potrebno je izdati (i ozakoniti) samo novu instrukciju, bez potrebe za izmjenom same zastave, sve postojeće zastave su upotrebljive; – buduću produkciju BH zastave je potrebno prilagoditi njenoj lakšoj upotrebi prema ovim instrukcijama. To znači samo sitne preinake u opšavu zastave (predvidjeti jarbol na obje kraće strane) – navodi se dalje.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje