Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Uoči Dana nezavisnosti BiH: Svečana atmosfera na ulicama Sarajeva

Preuzmite sliku

Ulice Sarajeva danas su ukrašene stotinama zastava Bosne i Hercegovine povodom 1. marta, Dana nezavisnosti ove evropske zemlje.

Na zgradi iznad antifašističkog spomenika ”Vječna vatra” u prijestolnici Bosne i Hercegovine postavljena je velika državna zastava koja dominira centralnom gradskom ulicom Maršala Tita.

I u Ferhadija ulici, glavnom šetalištu u centru grada, i pored pandemije koronavirusa atmosfera je svečana.

Sutrašnji praznik slavi se povodom uspješno provedenog referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine. Glasalo je tada 2.073.568 glasača (izlaznost 63,7 posto građana s pravom glasa u BiH). Za nezavisnost izjasnilo se čak 99,7 posto osoba izašlih na referendum.

Referendumsko pitanje glasilo je: ”Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”?

Nakon izglasavanja o nezavisnosti, Bosnu i Hercegovinu priznale su mnoge zemlje svijeta i država je nedugo zatim postala punopravni član Ujedinjenih nacija (UN), kao i brojnih drugih međunarodnih organizacija. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje