Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

UO UIO BiH dao pozitivno mišljenje na oslobađanje plaćanja carine na vakcinu

Preuzmite sliku

Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UO UIO) Bosne i Hercegovine dao je danas pozitivno mišljenje na izmjenu odluke o carinskoj tarifi kojom se oslobađa plaćanje carine na vakcinu protiv virusa COVID- 19, javlja Anadolu Agency (AA).

UO UINO usvojio je danas Odluku o privremenim koeficijentima raspodjele sredstava sa Jedinstvenog računa za razdoblje januar – mart 2021. godine po kojoj Federaciji BiH pripada 62,51 posto,  Republici Srpskoj 33,94 posto te  Brčko distriktu BiH  3,55 posto.

Članovi UO UINO razmatrali su danas nacrt zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) i zatraženo je od predlagatelja da pristigle primjedbe i sugestije uvrsti u tekst i dostavi za iduću sjednicu na izjašnjavanje.

“Na današnjoj sjednici nije usvojen prijedlog Odluke o privremenoj raspodjeli 100 miliona KM prihoda od cestarina za izgradnju autocesta i cesta jer nije bilo konsenzusa”, saopšteno je nakon sjednice UO.

Na prijedlog Ministarstva finansija RS-a trebalo je biti raspoređeno 100 miliona prikupljenih sredstava koja su ostala na podračunu Jedinstvenog računa tako da Federaciji BiH pripada 59 posto ovog iznosa, Republici Srpskoj 39 posto, a Brčko distriktu dva posto.

“S obzirom na to da već duže vrijeme ne postoji suglasnost među entitetskim vladama o ovoj raspodjeli, UO je danas usvojio zaključak da se formira radna skupina koja će uključiti sve aktere i ponuditi odluku o konačnoj raspodjeli prihoda od cestarine. Prema podacima UIO BIH, na podračunu je do 19. januara prikupljeno 125.893.575,85 KM”, navodi se u saopštenju.

UO je danas usvojio odluku o oslobađanju od plaćanja cestarine za dizel goriva za 2021. kojom će biti obuhvaćeni rudnici, termoelektrane i željeznice u FBiH i RS.

Na sjednici je razmatrana  i Odluka o obilježavanju tečnih goriva kojom se postiže zaštita legalnih tokova na tržištu i osigurava bolja kvaliteta goriva. Nakon iznesenih primjedbi, UO je usvojio zaključak da se nakon korigovanja predloženog teksta odluka ponovo dostavi na izjašnjenje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,