Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

UO UINO omogućio olakšice za rudnike i željeznice

Preuzmite sliku

Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UINO) BiH usvojio je na današnjoj sjednici u Mostaru odluku o količinama dizel goriva na koje se ne plaća cestarina čime se pomaže proizvodnja u rudnicima, termoelektranama, željezničkim poduzećima i domaćem gospodrastvu.

Prednacrt Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), koji je pripremila UINO radi usklađivanja s europskim direktivama, dobio je danas podršku Upravnog odbora nakon čega će u daljoj proceduri biti kreiran nacrta ovog zakona i upućen u proceduru usvajanja.

UO UINO usvojio je Odluku o utvrđivanju Carinske tarife za 2019. godinu koja će biti upućena u dalju proceduru Vijeću ministara BiH, te odluku o visini kompenzatorne kamate za prvo polugodište 2019. godine koja iznosi 12 odsto i odnosi se na određena carinska dugovanja.

Na današnjoj sjednici razmatrano je informacija o stanju i aktivnostima UINO BiH za prvih devet mjeseci 2018. godinu, gdje se navode podaci o povećanju prihoda od PDV-a.

Ni na današnjoj sjednic nije bilo suglasnosti među entitetskim predstavnicima za podršku odlukama koje se odnose na privremena poravnanja za protekle godine, ali i za 2018. godine.

Također, nije usvojena ni Odluka o utvrđivanju privremenih koeficijente za raspodjelu sredstava u razdoblju listopad- prosinac 2018. godine.

Članovi UO nisu postigli suglasnost o prijedlogu UINO o rješenju u vezi s izvršenjem presude Suda BiH u korist Republike Srpske po kojoj je Uprava dužna da isplati 15 milijuna KM glavnice uz pripadajuću kamatu zbog nepostojanja odluka o poravnanjima u 2009. i 2010. godini.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,