Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

UO UINO izmijenio podzakonske akte zbog novog Zakona o carinskoj politici

Preuzmite sliku

Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UO UINO) BiH na današnjoj 56. sjednici usvojio je više podzakonskih akata koji se odnose na početak primjene novog Zakona o carinskoj politici u BiH koji stupa na snagu od 1. augusta. 

Na današnjoj sjednici članovi UO stavili su van snage Odluke o troškovima pregleda robe izvan mjesta rada i izvan radnog vremena carinskih organa jer će od 1. augusta ta oblast biti regulirana zakonom i Odlukom o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH.

Osim odluka iz oblasti carinske politike UO UINO usvojio je danas Pravilnik o izmjenama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) koji je korigiran na incijativu više udruženja prijevoznika, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva privrede i preduzetništva u Vladi RS te slobodnih zona Visoko i Hercegovina.

Nakon obavljenih konsultacija Uprava je tokom pripreme Pravilnika uključila sve izmjene koje se odnose na građevinske objekte, slobodne zone i utvrđivanje osnovice za obračun PDV-a za strani prijevoz putnika s popratnom dokumentacijom.

Na današnjoj sjednici usvojene su i odluke o kompenzatornoj kamati koja i dalje iznosi 12 posto i važe do 31. decembra ove godine, a uzete su u obzir i okolnosti stepena na snagu novog Zakona o carinskoj politici BiH.

Svi ovi podzakonski akti bit će objavljeni u “Službenom glasniku BiH” i na web stranici UINO kako bi korisnici mogli biti upoznati s novim propisima, saopćeno je iz UO UINO BiH. (Akta.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje