Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Unsko-sanski kanton popušta mjere od 15. februara

Preuzmite sliku

Članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) donijeli su odluku o najvjerovatnijem popuštanju određenih mjera, s obzirom na povoljniju zdravstveno-epidemiološku situaciju u ovom kantonu u posljednjih 15 dana.

Tako će od 15. februara ponovo biti omogućen rad specijalističkih ambulanti, odnosno bit će uspostavljen kontinuitet kontrolnih pregleda pacijenata u zdravstvenim ustanovama, prvenstveno u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

-Imamo veliki broj pacijenata koji čekaju na specijalističke i kontrolne preglede u Kantonalnoj bolnici, koji nažalost zbog ranije epidemiološke situacije nisu bili mogući u nekom normalnom kontinuitetu. Zato će početak rada specijalističkih ambulanti značajno olakšati i rad naših domova zdravlja – rekla je direktorica Doma zdravlja Cazin Nedima Zulić.

Od ponedjeljka, 15, januara doći će do popuštanja određenih mjera i u obrazovnim ustanovama, pa će osnovci od prvog do petog, te učenici završnih devetih razreda nastavu pohađati svakodnevno u svojim školama.

“Dosta povoljnija situacija nam je i ovdje omogućila određeno popuštanje mjera. Također, školski čas će trajati 40 minuta, s tim da će se za vrijeme dvadesetominutnih velikih odmora dezinfikovati i provjetravati prostorije. Omogućit ćemo ponovo i časove tjelesnog i zdravstvenog odgoja, naravno uz poštivanje određenih pravila ponašanja i sa akcentom na individualne vježbe” – riječi su kantonalne ministrice zdravstva Nermine Ćemalović.

Odluke koje će se primjenjivati od 15. januara, aktuelne će biti najmanje 14 dana, nakon čega će se ponovo detaljno provjeriti i analizirati zdravstveno-epidemiološka situacija u USK. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,