Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Univerzitet u Tuzli promovirao novih 15 doktora nauka

Preuzmite sliku

Danas je u prostorijama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli u okviru obilježavanja 44. godine rada i postojanja Univerziteta u Tuzli upriličena Svečana promocija doktora nauka Univerziteta u Tuzli.

Univerzitet u Tuzli na čast doktora nauka promovisao je danas 15 kandidata, a njihova imena su: dr.sci. Miloš Ilić, dr.sci. Amra Šakušić, dr.sci. Humera Porobić Jahić, dr.sci. Halid Čičkušić, dr.sci. Almedina Ramaš, dr.sci. Selma Azabagić, dr.sci. Nermina Rizvanović, dr.sci. Maida Jahić, dr.sci. Boro Ninić, dr.sci. Ahmet Sinanagić, dr.sci. Hurma Begić Jahić, dr.sci. Mirnesa Zohorović, dr.sci. Erna Delić, dr.sci. Bahrudin Hadžiefendić, dr.sci. Alen Mešanović.

Za vrijeme svečane ceremonija promovirane doktore nauka predstavili su dekani fakulteta koji su govorili o biografskim podacima doktoranata, njihovom naučnom i stručnom radu, te o doktorskim disertacijama i doprinosu doktorskih disertacija nauci.

Hurma Begić Jahić je doktorirala u februaru ove godine, a već pet godina je uposlenica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Njezina istraživanja o oštećenju vida doprinijela su da osobe s cerebralnom paralizom danas napreduju u svom radu i školovanju

‘Ja sam radila jedan rehabilitacijski tretman koji se pokazao kao veoma učinkovit, a rezultati su pokazali da bi program koji sam primjenjivala trebao biti primijenjen u svakodnevnoj praksi rada s ovim osobama. Tu se radi o rehabilitaciji vizuelnih sposobnosti osoba s cerebralnom paralizom. Na osnovu tog programa, odnosno na osnovu 12 tretmana, uspjela sam da dobijem veoma velika postignuća, jer su ta djeca uspjela da istreniraju svoju vizuelnu efikasnost te da bolje prepoznaju stvari oko sebe koje prije tog tretmana nisu pepoznavali’ – kaže Begić Jahić.

Doktorske diplome kandidatima je uručila rektorica Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Nermina Hadžigrahić. Prema njenim riječima, ovo je uspjeh svakog od njih ali i Univerziteta u Tuzli.

Promociji kandidata koji su u proteklom periodu na JU Univerzitet u Tuzli stekli ovo naučno zvanje, prisustvovao je i premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović.

‘Ne treba posebno naglašavati značaj ovog resursa kojeg treba koristiti. Mi kao Vlada TK smo to prepoznali i dajemo punu podršku Univerzitetu u Tuzli. Uskladili smo naš kantonalni zakon sa Okvirnim i time Univerzitetu vratili akademsku autonomiju. Time smo pokazali naš odnos prema visokom obrazovanju’, rekao je premijer Tulumović i promoviranim doktorima nauka čestitao na uspjehu kojeg su ostvarili i kojim su dodatno obogatili akademsku, ali i ukupnu društvenu zajednicu.

„Stjecanjem naučnog stepena doktora nauka ušli ste u klub istraživača i naučnih radnika s najvišim naučnim znanjem kao potvrdom vaše opredijeljenosti za samostalnim traganjem. Upravo u tom svjetlu od svakog od vas očekujemo da, na svoj način, u okviru svojih naučnih oblasti ali i širokog obrazovanja doprinesete razvoju društvene, akademske i naučne zajednice“, zaključio je premijer Tulumović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje