Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Univerzitet u Sarajevu oglasio se o broju ubijene djece tokom opsade

Preuzmite sliku

Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu oglasio se saopćenjem za javnost o broju ubijene djece tokom opsade Sarajeva.

Kako iz ovog Instituta navode zvanični podatak o 1.601 ubijenom djetetu tokom opsade Sarajeva Zavoda za zdravstvenu zaštitu Bosne i Hercegovine potvrdio je direktor Zavoda Arif Smajkić u radu “Stradanja stanovništva grada Sarajeva u periodu 1992-1995”, objavljenom u Zborniku radova Opsada i odbrana Sarajeva 1992—1995.

Također, dodaju, profesor doktor Salahudin Dizdarević, šef Klinike za dječiju hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u naučno-istraživačkom radu pod nazivom ,,Dječija hirurgija u odbrambenom ratu Republike BiH“, prezentiranom na Kongresu hirurga Bosne i Hercegovine s međunarodnim učešćem koji je održan u maju 1996. u Sarajevu, izjavio je da je ,,u Sarajevu od 5. aprila 1992. do 30. juna 1995. poginulo 1.585, a ranjeno je 14.888 djece.

“Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu 2006, godine započeo je projekt .,Zločini nad djecom Sarajeva u opsadi 1992-1995.“ u koordinaciji s Udruženjem roditelja ubijene djece. Kao rezultat višegodišnjeg rada 2010. godine objavljena je naučna studija pod nazivom ‘Zločini nad djecom Sarajeva u opsadi’. Nakon urađene knjige, Institut je, na traženje uprave Grada Sarajeva, proslijedio sva imena koja se nalaze u ovoj studiji te su ona upisana u Velikom gradskom parku ispred spomenika ubijenoj djeci Sarajeva 1992-1995. u obliku devet cilindara. Institut pored evidencije o 524 ubijena djeteta, radeći kontinuirano, posjeduje i evidenciju za još 291 ubijeno dijete”, navode u saopštenju.

Ističu da se “pored kvantiteta izvršenih zločina potpuno zanemaruje težina i posljedice koje je opsada Sarajeva ostavila na djecu i roditelje kao i cjelokupno bosanskohercegovačko društvo”.

“Djeca su živjela u teškim uvjetima, ubijani i ranjavani su im roditelji, izgladnjivana su usljed nedostatka hrane i dopreme humanitarne pomoći, obolijevala su od raznih bolesti i hladnoće, a za mnoge bolesti nije bilo lijekova, jer je onemogućavana njihova nesmetana doprema, razdvajana su od najmilijih, onemogućeno im je bezbrižno djetinjstvo i igra. Snage SRK Vojske Republike Srpske i Vojske Jugoslavije nisu imale samo za cilj ubijanje i nanošenje teških povreda stanovnicima Sarajeva, već da uzrokuju i pojavu ekstremnog strah”, naveli su između ostalog iz Instituta.

Podsjećamo, Dragan Mioković, penzionisani policajac je za N1 kazao da sve u vezi sa ubijenom djecom je dokazano, osim imena i prezimena onih koji su ih ubijali te da broj od 1.601 nije broj koji je došao iz nekog udruženja, nego iz instutucije.

Navedene reakcije dolaze nakon što je Srđan Puhalo istakao da broj od 1.601 ubijenog djeteta tokom opsade Sarajeva nije tačan te je zatražio da mu neko dokazima potkrijepi taj broj što je izazvalo brojne komentare.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje