Četvrtak, 1. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

UNIMR “Nino Ćatić”: Nagrađivanjem Tromp indirektno se udruženja žrtava označavaju kao nedovoljno informisana ili zlonamjerna

Preuzmite sliku

Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić” osudilo je istrajnost Skupštine Kantona Sarajevo da ne preispita i poništi vlastitu odluku o dodjeli priznanja Nevenki Tromp “Počasna građanka KS” za 2022. godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Udruženja Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe, Majke Srebrenice, Žena Podrinja, Žene Srebrenice i Žrtava i svjedoka genocida su prethodno pozivale Skupštinu KS da odustane od dodjele priznanja. Upravo ovi pozivi govore koliko je nagrađivanje Tromp ponižavanje njihove žrtve”, navodi se u saopćenju Udruženja novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić”.

U saopćenju se dalje navodi da je Tromp učestvovala u kreiranju sramnog izvještaja Holandskog instituta za ratnu dоkumеntaciјu (NIOD) i da nikada nije povukla svoj potpis sa njega, kako su to uradili drugi koautori, iako je Izvještaj jedan od osnovnih dokumenata koje su koristili negatori učešća Srbije u agresiji na BiH. Kako je Tromp ostala dosljedna Izvještaju, i Skupština KS je, i pored svih apela žrtava, ostala pri svom potpisu na priznanju za nju.

“Ovakvim i sličnim neprimjerenim odnosom prema osjećajima i iskustvima žrtava, nazire se jedna posve neočekivana stvarnost u kojoj žrtve agresije, genocida i ostalih zločina, moraju strepiti i od postupaka struktura koje se deklarišu kao prodržavne. Indirektno se ova časna udruženja označava kao nedovoljno informisane ili zlonamjerne pa se zanemaruju njihovi stavovi i saznanja stečena kroz decenije praćenja istraživanja zločina i procesa traganja za pravdom. Istovremeno, političke organizacije sa sjedištem u Sarajevu, odaju počast aktivnim članovima presuđenog udruženog zločinačkog poduhvata u Hercegovini”, navodi se u saopćenju.

Ističući kako je zahtjev udruženja žrtava podržalo još 11 udruženja branitelja, iz Udruženja novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić” navode da ni molbe ovog širokog patriotskog fronta nisu bile dovoljne da Skupština KS prizna i ispravi svoju grešku.

“UNIMR ‘Nino Ćatić’ se pridružuje stavovima i zahtjevima ovih udruženja, kao i desecima hiljada domoljuba ogorčenih dodjelom priznanja”, poručili su iz Udruženja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje