Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Unapređenje inkluzivnog obrazovanja za oko 900 djece u TK (VIDEO)

U Tuzli je danas potpisan Memorandum o saradnji s 13 institucija lokalne i kantonalne vlasti u Tuzlanskom kantonu i Save the Children kojim će se omogućiti unapređenje inkluzivnog obrazovanja, uz stručnu podršku, za oko 900 djece.

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji počinje realizacija Strategije za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u obrazovanje sa sedmogodišnjim Planom implementacije. Strategiju i Plan usvojila je Skupština Tuzlanskog kantona u martu 2018. godine, a razvilo ju je Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona uz podršku organizacije Save the Children.

Strategija pruža sveobuhvatne smjernice za unapređenje inkluzivnog obrazovanja korištenjem mnogih već postojećih kapaciteta u zajednicama i razvojem savremenih pristupa inkluzije, baziranim na socijalnom modelu invaliditeta.

– Ministarstvo ima višegodišnju saradnju sa organizacijom Save the Children, ali smo posebno ponosni na razvoj Strategije, a sam projekat i današnje potpisivanje dio su njene implementacije. Inkluzija je temljno ljudsko pravo, nije puko otklanjanje poteškoća – istakao je nakon potpisivanja Memoranduma ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović.

Projekt, kao trogodišnja inicijativa, predviđa uspostavljanje dva Centra za razvoj inkluzivnih praksi u općinama Banovići i Gradačac, koji će pružati savremene servise podrške djeci i porodicama, vrtićima i školama, kao i široj lokalnoj zajednici. Također, predviđa jačanje kapaciteta specijalnih škola u Tuzlanskom kantonu za proces transformacije u savremene resurse podrške, kao i osnaživanje zagovaračkih inicijativa organizacija civilnog društva u Tuzlanskom kantonu.

– Drago mi je da ćemo kroz ovaj projekat doći do svojevrsne standardizacije i objedinjavanja inkluzivnih praksi i napora. Naša je obaveza da dovedemo ovako dobro postavljene stvari do kraja – izjavila je Nermina Hadžimuhamedović, predstavnica opštine Gradačac.

Projektom je planirano formiranje multi-sektorskog partnerstva s jedinicama lokalne samouprave, Ministarstvom obrazovanja i nauke, Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i povratak i Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona kako bi se unaprijedio kvalitet aktivnosti i podrške, kao i implementacija Strategije za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u obrazovanje.

– Inkluzija je dobrobit ne samo za djecu s poteškoćama u razvoju već i za cjelokupono društvo. Usvajanje Strategije i sedmogodišnjeg Plana implementacije su dokaz posvećenosti i spremnosti institucija na rad u ovoj oblasti. Sam projekat adresira jedan segment Strategije, a njegovom realizacijom smo na dobrom putu za uspostavljanje kvalitetnih sistemskih rješenja – kazala je direktorica Save the Children za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić.

Projekt finansira Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS), a provodi Save the Children u partnerstvu s Ministarstvom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Centrom znanja Profectus, Univerzitetom u Bolonji i Udruženjem Vesta. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje