Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Una Harčin: Strah od Ureda za borbu protiv korupcije uzrok je rušenja Vlade TK

Preuzmite sliku

Povodom najave rušenja Vlade Tuzlanskog kantona reagovala je Una Harčin, ministrica pravde i uprave u Vladi Tuzlanskog kantona. Kao jedan od glavnih razloga za rušenje Vlade ona vidi u formiranju Ureda za borbu protiv korupcije.

“Formiranje Ureda za borbu protiv korupcije je prvi slučaj da Tuzlanski kanton institucionalno uspostavlja mehanizam za sprečavanje korupcije i postavlja standard u transparentnom djelovanju. Uz to, Ured je depolitiziran, tj. u njemu ne mogu biti zaposleni stranački ljudi, i zadužen da uočene nepravilnosti i sumnje u koruptivno djelovanje javnih dužnosnika prijavljuje Tužilaštvu. Političari i političke opcije koje su do uspostave posljednje Vlade vodile Kanton, prije svih SDA, imaju za cilj da osujete rad ovog Ureda i stvari vrate na stare postavke u kojem će politika opet biti samo drugi naziv za ozakonjeni kriminal. Cilj im je da u Ured postave svoje ljude čiji će posao biti da ne vide nepravilnosti, tako se pravi zarobljena država i takva je bila dosad.

Međutim, do izbora je ostalo deset mjeseci, a u slučaju da uspiju s rušenjem Vlade, oni imaju i manje vremena da svoj plan provedu u djelo. Ipak, to je dovoljno da šteta bude počinjena, ali ne velika pod uslovom da ih građani na izborima u oktobru kazne i zato je važno da znaju za ovaj plan.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,