Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ukopani bez imena i prezimena: Vječni smiraj pronašli hiljadama kilometara od svog doma

Preuzmite sliku

Hiljade migranata prošlo je tokom protekle tri godine kroz našu zemlju na ruti ka evropskim zemljama i ostvarenju sna o boljem životu. Neki su ovdje ostali zauvijek.

Ekipa N1 obišla je gradsko groblje u Bihaću gdje su ukopani i migranti koji su na razne načine preminuli.

Neki su se utopili dok su pokušavali preplivati rijeku do Hrvatske. Drugi su, kada su se tokom hladnih zimskih pokušali ugrijati u razrušenim kućama paleći vatru od ostataka i pritom od umora zaspali, preminuli u požarima. Nažalost, dosta ih je stradalo i u međusobnim sukobima, a ima i onih koji su umrli prirodnom smrću.

  • Većina ih je ukopana pod NN jer je njihov identitet ostao nepoznat. Oni rijetki koji su identifikovani, ukopani su pod imenom i prezimenom, a neki će biti transportovani u svoje matične zemlje kako bi bili ukopani.

  • Poznato je da migrantima nesebično pomažu bh. građani, pogotovo onima koji nisu smješteni u prihvatne centre jer su popunjeni. Osim što im daju hranu, previjaju im rane koje zadobiju tokom pokušaja “gamea”.

    O nesebičnoj pomoći bh. građana svjedoči i jedan nišan na mezarju Abdulhameda Noorija iz Afganistana. Imao je 32 godine kada je preminuo. Na njegovom mezraju piše “Nišan podiže narod BiH”.

    Također, tijela pojedinih identificiranih migranata još čekaju transport u matične zemlje. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,