Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Uklonjena avio-bomba iz Drugog svjetskog rata u Banjaluci

Preuzmite sliku

U Banjaluci je uspješno završena akcija uklanjanja avio-bombe iz Drugog svjetskog rata, teške 50 kilograma, iz rijeke Suturlija, javlja Andolu Agency (AA).

“Kompletna aktivnost je završena bez ijednog problema”, potvrdio je šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke brigade Dragan Babić.

Prema njegovim riječima prije same današnje aktivnosti, preduzete su sve potrebne mjere i radnje za bezbjedno uklanjanje bombe.

  • “Prije tri sedmice dobili smo prijavu da se bomba nalazi na lokaciji iznad kupališta kanjona na udaljenosti oko 900 metara uzvodno uz rijeku, od ušća Suturlije u Vrbas. Obavijestili smo Republičku upravu civilne zaštite, koja je izašla na lice mjesta i označila teren. Zatim smo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske organizovali dežurstvo i obezbjeđenje same lokacije i u tom vremenu smo uradili pripremne aktivnosti”, pojasnio je Babić.

    Dodao je da su u saradnji sa pripadnicima Policijske uprave Banjaluka danas preventivno evakuisali oko 30 domaćinstava iz naselja Šibovi, koji su u bližoj zoni lokacije na kojoj je bila bomba.

    Avionsku bombu uklonili su pripadnici Republičke uprave civilne zaštite – Sektor za deminiranje.

    “Na osnovu izviđanja koje smo obavili prošle godine na zahtjev Grada Banjaluke ustanovili smo da se radi o eksplozivnom sredstvu avionskoj bombi iz Drugog svjetskog rata. U skladu sa identifikacijom izvršili smo pripremu, urađen je izvedbeni plan aktivnosti i danas aktivnosti neutralizacije koje su uspješno završene. Radi se o minimalnoj detonaciji”, rekao je Dragan Kos, pomoćnik direktora Sektora za deminiranje Republičke uprave civilne zaštite.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje