Ponedjeljak, 25. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

UKC Tuzla: Od maja do danas prijavljeno 14 slučajeva ugriza zmija, među pacijentima i maloljetnik

Preuzmite sliku

Tokom juna iz raznih dijelova Tuzle stizale su vijesti o pojavi zmija, nerijetko i u centru grada.Viđene su u naseljima Batva, Crvene Njive, Gornje Brdo, a jedna je sklonjena i sa automobila na parkiralištu Panonnice. Za sada nema informacija da su, barem u naseljima, viđene otrovnice.

 “Od maja do danas privaljeno je 14 ugriza zmija. Uglavnom je riječ o punoljetnim osobama, a samo u jednom slučaju zmija je ugrizla maloljetnu osobu i to dječaka”, izjavio je za Fenu dr. Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za infektivne bolesti UKC Tuzla.

“Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva, kod devet pacijenata radilo se o težim povredama i pružena im je adekvatna ljekarska pomoć. Pet pacijenata opservirano je u dnevnoj ambulanti, a od tog broja kod tri osobe nije se radilo o ugrizu zmije”, kaže dr. Ahmetagić.

Svi su nakon bolničkog tretmana vraćeni  kući tako da trenutno na Klinici nema pacijenata s dijagnozom trovanja usljed zmijskog ugriza, piše Fena.Dr. Ahmetagić je opovrgnuo spekulacije kako u UKC Tuzla nema seruma protiv zmijskog otrova.-“Klinika za infektivne bolesti ima sve što je potrebno za pružanje pomoći pacijentima uključujući i dovoljne količine seruma. Do sada, na sreću, nije zabilježen nijedan smrtni slučaj”, zaključio je dr. Ahmetagić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,