Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

UKC RS tvrdi da je kiseonik ispravan i da ne postoji razlog za strah

Preuzmite sliku

Nakon navoda Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke da se u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske koristi kiseonik bez licence i atesta, oglasili su se iz ove zdravstvene ustanove.

“Kiseonik koji se daje pacijentima u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske nije štetan po zdravlje pacijenata i u skladu je sa svim potrebnim propisima, isti je kao kiseonik koji se upotrebljava u svim bolnicama u regionu i Evropi, te pacijenti nemaju razloga za strah. To dokazuje i certifikat”, naveli su iz UKC RS.

Istakli su da otkad postoji UKC Republike Srpske koristi se isti kiseonik i ne stoje tvrdnje i insinuacije o njegovoj upotrebi u vrijeme pandemije virusa korona.

Taj kiseonik koristi se u liječenju apsolutno svih pacijenata kojima je, nažalost, ponekad potreban. Kada je UKC Republike Srpske raspisivao tender, u skladu sa zahtjevanom dokumentacijom, dobili smo rješenje od Agencije za lijekove BiH da ponuđač ima rješenje da se bavi prometom medicinskog kiseonika čiji je sastav 99,5 odsto kiseonik. Svi naši pacijenti primaju takav kiseonik i ovdje je takvim kiseonikom izliječeno na hiljade pacijenata”, kažu iz UKS RS.

Još jednom su dodali da odgovorno tvrde da nema razloga za strah, da kiseonik koji je u upotrebi u UKC Republike Srpske nije i ne može biti štetan po zdravlje pacijenata.

“Napominjemo da je širenja laži, neistina, straha i panike među stanovništvom Banjaluke i cijele Republike Srpske, posebno među pacijentima i njihovim porodicama jako opasno. Upozoravamo sve one koji iz samo njima znanih razloga pokušavaju da ni iz čega stvaraju aferu, samo doprinose jos većem strahu pacijenata i porodica za njihovo zdravlje što uveliko odmaže našim ljekarima i medicinskom osoblju u borbi za njihovo zdravlje”, naglasili su.

Posebno su napomenuli da zdravstveni radnici daju sve od sebe kako bi spasili svaki život tokom ove pandemije, a kiseonik igra veliku ulogu u tome jer samo danas je oko 200 ljudi u UKC Republike Srpske na kiseoničnoj podršci.

“Apelujemo na sve one koji ne biraju ni cijenu, ni sredstva, da postignu samo njima poznat cilj, da kada za to koriste zdravlje ljudi, razmišljaju o posljedicama. Ljekari i medicinsko osoblje UKC RS osuđuju postupke koji su protiv zdravlja građana RS. Na kraju da napomenemo ne želimo da učestvujemo u eventualnom obračunu proizvođača i dobavljača kiseonika na ovim prostorima, a na čiju stranu su se pojedinci svrstali”, poručili su iz UKC RS.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,