Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ujić: Ukoliko zapadni susjedi zatvore granice i BiH će zatvoriti istočnu granicu

Preuzmite sliku

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić potvrdio je danas da je od kraja prošle godine do danas Služba obradila 6.257 migranata koji su ušli u Bosnu i Hercegovinu, a njih 5.635 zatražilo je međunarodnu zaštitu.

Pojasnio je da oni ilegalno prelaze granicu s područja Srbije i Crne Gore, a radi se o migrantima iz visoko rizičnih zemalja koji koriste BiH kao tranzitnu rutu na putu ka zemljama zapadne Evrope.

– Ovdje se radi o mješovitim migracijama gdje je samo 20 posto izbjeglica, a ostalo su ekonomski migranti među kojima je mnogo porodica s djecom i dolaze iz 45 različitih zemalja – rekao je Ujić novinarima u Sarajevu.

Podsjetio je na projekt za prevenciju ilegalnih migranata u BiH koji je trajao od 2013. do 2017. godine kada je Služba za strance vratila 1.061 migranta u zemlje porijekla što je značajan broj uzimajući u obzir činjenicu da se radi o osobama koje nemaju utvrđen identitet što onda Služba utvrđuje i vraća ih u njihove zemlje.

S obzirom na ovaj broj migranata koji su u BiH ušli u proteklih nekoliko mjeseci, Ujić je naglasio da je BiH suočena i s humanitarnom i sigurnosnim aspektom migracija, posebno ističući da postoji evidentan manjak smještajnih kapaciteta.

– Operativni štab za pitanje migracija na putu je rješenja tog pitanja i u narednih 15-ak dana trebao bi u cjelosti biti riješeno pitanje Kantona Sarajevo jer su u funkciji Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima te Azilantski centar Salakovac, dok bi kasarna Ušivak uskoro trebala biti stavljena u funkciju – pojasnio je Ujić.

Najavio je da će Služba koju vodi u što kraćem roku pokušati kasarnu Ušivak u Hadžićima staviti u funkciju i nada se da će time u potpunosti biti riješen Sarajevski kanton.

Kada je u pitanju Unsko-sanski kanton gdje je evidentirano između 800 i 1.200 migranata jer se svakodnevno taj broj mijenja, a njihov smještaj nije riješen, Ujić podsjeća da bi se za njih mogao osigurati smještaj u bivšem objektu Agrokomerca.

Osvrnuo se i na najavu susjeda o zatvaranju granica posebno izdvajajući najavu Austrije o potpunom zatvaranju granice te činjenicu da ukoliko to učini isto će najaviti i Slovenija, a postoje operativna saznanja da na taj način razmišlja i Hrvatska.

– Jedini pravi odgovor na to bi bio pojačan nadzor granice i slanje dodatnih snaga na granicu s našim istočnim susjedima i u slučaju da se dese zatvaranja granica nama neće preostati ništa drugo nego da i mi zatvorimo granicu prema Srbiji i Crnoj Gori – kazao je Ujić.

Podvukao je da je dnevni priliv migranata između 65 i 80 migranata koji granicu prelaze u manjim ili većim grupama i dok jedni napuštaju BiH drugi dolaze te se broj migranata u zemlji iz časa u čas mijenja.

Ujić je zaključio da bez obzira na složenost situacije, kada je u pitanju povećan priliv migranata, Služba za poslove sa strancima u saradnji s drugim institucijama (Granična policija, Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA), Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i nadležne entitetske institucije) još uvijek migracije drži pod kontrolom. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,