Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ujedinjena Srpska predlaže samo formiranje VSTS RS: “Ostalo odložiti do izbora”

Preuzmite sliku

“Ujedinjena Srpska smatra da se politički i državni subjekti iz Republike Srpske ne trebaju vezivati za grupacije oko HDZ BiH, ni SDA, ni sarajevske opozicije, već principijelno, ne miješajući se u neslaganja Bošnjaka i Hrvata, insistirati na ravnopravnosti, to jest, na jednakim pravima konstitutivnih naroda i entiteta uz konsenzus kao osnovu odlučivanja”- ovako glasi jedan od sedam zaključaka koje je danas usvojilo prošireno Predsjedništvo Ujedinjene Srpske.

“Za Republiku Srpsku je najbitnije definisati zakone koji regulišu pitanje imovine kao neophodni osnov za stabilnost i ekonomski razvoj. Vrlo je bitno i formiranje Visokog sudskog i Visokog tužilačkog savjeta Republike Srpske kao preduslov vladavine prava i političke stabilnosti. Donošenje drugih zakona (VRS, indirektno oporezivanje i dr.) odložiti do izbora i mogućih političkih dogovora na nivou BiH”, zaključila je US, prenosi Srpskainfo.

“US će zadržati samostalnost u odlučivanju”

Kako kažu, izmjene Izbornog zakona se moraju usvojiti u Parlamentu, bez zloupotrebe tehničkih rješenja, uz poštovanje pravila konsenzusa. Republika Srpska zadržava pravo na direktne izbore inokosnih funkcija i svih poslanika.

“Ujedinjena Srpska će zadržati samostalnost u odlučivanju i neće unaprijed podržati ničiju kandidaturu za inokosne funkcije. Ujedinjena Srpska je spremna na koaliciono usaglašavanje bez nametanja i uslovljavanja, bilo imenima ili lokalnim koalicijama. Stalni rast stranke je doveo do političkih podmetanja i pokušaja diskreditacije stranke i njenih kadrova sa mnogih adresa. Međutim, to neće narušiti samostalnost u odlučivanju, kao ni kreiranje politike stranke prema potrebama građana i interesima Republike Srpske”,  glase 4. i 5. zaključak.

O Vučićevom prijedlogu

Ujedinjena Srpska je saglasna sa prijedlogom Aleksandra Vučića i podržaće prijedlog zakona o zabrani  zloupotrebe termina genocid u pogledu svih naroda, etničkih grupa, pojedinaca i entiteta, jer je i sama bila predlagač tog rješenja.

“Ujedinjena Srpska je pristupila izradi strategije i planova za kampanju koji će se temeljiti na razvojnoj strategiji vezanoj za nove privredne investicije, kvalitetnijoj organizaciji školstva, zdravstva i statusu starije populacije. Posebno će se kreirati antiratna kampanja, kao i kampanja ostanka i zapošljavanja mladih ljudi, zaštiti i pomoći u ostanku i osnaživanju porodica, kao osnovnim ćelijama društva. Ujedinjena Srpska nastavlja političku borbu u zaštiti naših građana i opstanku i razvoju Republike Srpske”, zaključeno je.

Reakcije Trivić: Povlače se Srbende

Na ove zaključke reagovala je Jelena Trivić iz PDP-a.

“Povlače se ‘veliki’ Srbi, Srbende, oni koji su nas do juče u Narodnoj skupštini ubjeđivali da su geopolitičke prilike takve da je sad idealno vrijeme za pokretanje velikih nacionalnih tema. Ujedinjena Srpska, satelitska stranka vladajuće koalicije, po nalogu Dodika povlači ručnu i predlaže da se za sada osnuje Visoki sudski i tužilački savjet, a da se svi drugi zaključci Narodne skupštine prolongiraju iza izbora. Biće zanimljivo da li će jurišnici SNSD svoje kolege iz Ujedinjene sada nazivati izdajnicima, kukavicama, bakirovcima, itd. Ili će se lagano ućutati. Prije da će biti ovo drugo. Ipak Ujedinitelji ne bi ovo predlagali da im zeleno svjetlo nije dao Dodik. Ovo je samo potvrda da je uzrok priče oko navodnog vraćanja nadležnosti težnja i Dodika i pojedinaca iz Ujedinjene Srpske da povrate kontrolu nad pravosuđem i zaustave procese u vezi visoke korupcije koji su započeti njihovim gubitkom kontrole nad Visokim sudskim i tužilačkim savjetom BiH, odnosno smjenom Milana Tegeltije sa čela VSTS”, navela je Trivić.

Istakla je kako je “sjednica NSRS po pitanju osnivanja Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Republike Srpske trebala već biti održana”.

“Naravno, moram da naglasim da smo od početka mi iz opozicije upozoravali da je sve ovo oko vraćanja nadležnosti farsa i da je gurnuto kao velika tema kako bi korupcija i stvarni životni problemi našeg naroda pali u drugi plan. Ali vrijeme je neumoljivo, narod je prozreo lažni patriotizam i lažno srbovanje vladajućih i svjestan je da se iskreno rodoljublje dokazuje tako što ćete ekonomski podizati zemlju, raditi na jačanju zdravstva, obrazovanja, otvaranju fabrika i svemu onom što je bitno za svakodnevni život svakog našeg čovjeka”, poručila je Trivić. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,