Srijeda, 22. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

UIO o akcijama List 2 i BOX: Pronađeno je 81.872 kilograma duhana

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ukupno su pronašli 81.872 kilograma duvana u listu u okviru akcija “List 2” i “BOX”, rekao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oprezivanje BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima, taj duvan se trebao prodavati na crno na tržištu BiH, a ove akcije počele su prošle sedmice.

“Kod jednog obveznika utvrđen je i manjak duvana u listu u iznosu od 26.798 kilograma što znači da je taj duvan već prometovan na crno i kroz naknadnu obavezu biće obračunate i naplaćene dažbine koje su morale biti plaćene, akcize i PDV”, rekao je Kovačević.

Otkriveno je i 970 kilograma rezanog duvana na više lokacija u BiH, a privremeno oduzeto i sedam mašina za obradu duvana koje su služile za ustinjavanje i rezanje duvana.

“Duvan u listu nije akcizni proizvod, ali kada se izreže i usitni postaje akcizni proizvod. Ove aktivnosti vođene na oko 30 lokacija širom BiH, za 15 lica zatražene su ili mjere pritovora ili mjere zabrane”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima službenici UIO BIH i SIPA pokušali su da presjeku prodaju duvana na crno na tržištu BiH i da spriječe odliv iz budžeta po osnovu akciza i PDV-a.

“Ova lica koja se nalaze u pritvoru se sumnjiče da su plasirali taj duvan na crno tržište, odnosno firme koje su se bavile kao otkupne stanice i prodajom duvana su prodavale duvan fizičkim licima u BiH na crno, bez plaćanja akciza i PDV, a nakon toga se taj duvan kroz nekoliko firmi u BiH fiktivno razduživao na nepostojeće odnosno fiktivne firme. Za sav period za koji je otkriveno da su prometovali duvan na nezakonit način izbjegnuto je plaćanje akciza i to 85 KM po kilogramu i pripadajućeg PDV-a”, rekao je on.

Naveo je primjer da je samo u jednoj firmi koja je prodavala taj duvan, a potom ga fiktivno razduživala utvrdili oko 740.000 KM dodatne obaveze po osnovu PDV-a i akcize.

“U ovoj godini bez obzira na povećanje akcize imamo prihode na istom nivou kao i prošle godine i ove akcije imale su cilj osujetiti nezakonit način prodaje duvana na tržištu BiH” rekao je Kovačević i dodao da se do kraja godine očekuje povečanje prihoda od akciza na duvan i duvanske proizvode.

Mehmedalija Osmić, šef Odsjeka za provođenje propisa u RC Tuzla istakao je da je otkriven karakterističan način izvršenja krivičnog djela.

“Pokazali smo da država BiH može da funkcioniše, da postoje mladi ljudi, da znaju da rade svoj posao i koji se ne plaše da rade svoj posao”, rekao je Osmić i posebno zahvalio pripadnicima SIPA-e.

On je kao predsjednik Sindikata radnika UIO BiH podsjetio na akciju “Pandora” iz 2014. godine te izrazio nezadovoljstvo što kriminal na koji je ukazivao od 2007. godine u UIO BiH i dalje nije procesuiran.

Prema njegovim riječima, dokazi su u Tužilaštvu BiH, novac je ukraden, a ključni ljudi, povezani sa političarima, i dalje su na slobodi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,