Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Uhapšeni u Bijeljini sumnjiče se za ubistvo 22 osobe 1992., a među njima bilo sedam djece i osam žena

Preuzmite sliku

Postupajući po nalogu tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, u više gradova u Bosni i Hercegovini izvršili su hapšenje sedam osumnjičenih osoba.

O​sumnjičeni se terete sa su kao pripadnici policijskih struktura RS, sudjelovali u ubistvu 22 osobe bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo sedam djece i osam žena, a koji su ubijeni u mjestu Balatun kod Bijeljine.

Oni su u noći sa 24. na 25. septembar odvedeni iz svojih domova u Bukreštu u selo Balatun kod Bijeljine, gdje su, kako se pretpostavlja, pobijeni i bačeni u Drinu.

Među osumnjičenima koji su lišeni slobode su i osobe koje se terete za izravno sudjelovanje u egzekucijama žrtava.

U historijskim podacima o ovom događaju se navodi da su ih vjerovatno ubili pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RS pod nadzorom lokalne policije. Pretpostavlja se da je sve bilo pod direktnom komandom tadašnjeg ministra MUP-a RS Miće Stanišića i njegovog zamjenika Tome Kovača.

Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se pripadnicima SIPA BiH i OSA BiH, na suradnji i zajedničkim naporima u procesuiranju ovog predmeta, saopćeno je iz tog tužiteljstva.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužitelju, koji će nakon ispitivanja, odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje