Subota, 28. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

258

OPORAVLJENI

5

UMRLI

4
Preuzmite sliku

Uhapšeni u akciji “Rez” na slobodi, uskoro nove optužnice

Osobe uhapšene u akciji “Rez”, Elvir Muratović, Kemal Murić, Zulfo Alajbegović, Semir Salković, Edin Tabaković, Darko Peco i Elvir Mašić pušteni su na slobodu.

Akcija “Rez” je 22. decembra realizovana po nalogu Tužilaštva BiH, a uhapšeno je ukupno 11 osoba, a privedeni su zbog sumnje za krivična djela terorizma, finansiranja terorizma i podsticanja osoba iz BiH na odlazak na strana ratišta.

Osumnjičeni su dovdedeni u vezu sa sa kršenjem Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH.

Osim navedenih osam osoba, u akciji su uhapšeni i Bilal Dervišić, Nermin Ćuprija i Admir Ahmetović za koje nije predložen pritvor i koji su ranije pušteni na slobodu.

Potvrđeno nam je i to da će osumnjičenima na slobodi biti i određene mjere zabrane, poput zabrane napuštanja boravišta, redovno javljanje policiji, a biće im oduzeti pasoši i putovanja van države.

Nakon puštanja iz pritvora osmorice osumnjičenih za planiranje terorističkog napada, Državno tužilaštvo je otkrilo da je istraga pri kraju te da se uskoro može očekivati podizanje optužnice.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić kazao je da se uskoro očekuje kraj istrage protiv Elvira Muratovića, Kemala Murića, Semira Salkovića, Zulfe Alajbegovića, Edina Tabakovića, Darka Pece, Elvira Mašića i Adisa Kešana, koji su uhapšeni krajem prošle godine zbog sumnje za učešće u terorizmu, javlja BIRN-Justice Report.

Ta osmorica osumnjičenih su jučer pušteni iz pritvora u kojem su proveli mjesec dana po prijedlogu Tužilaštva BiH.

“Mjera kućnog pritvora i mjere zabrane su dovoljne“, rekao je Grubešić.

Ti osumnjičeni, tvrdi Tužilaštvo, prijetili su da će u Sarajevu za Novu godinu eksplozivnom napravom ubiti oko 100 ljudi i dva policajca.

Nakon hapšenja, tužilac Dubravko Čampara je kazao da su osumnjičeni dolazili u objekat u sarajevskom naselju Briješće koji su nazivali mesdžidom, i da je tu pronađena zastava Islamske države. Dodao je da u pretresu objekata prilikom hapšenja eksploziv nije pronađen.

Branioci osumnjičenih su izrazili sumnju da će u ovom predmetu doći do osuda.

Sve ostaje u sferi nagađanja i teorije. Nema organizacije, sve su floskule“, rekao je Rusmir Karkin, branilac osumnjičenog Muratovića.

Midhat Kočo, branilac osumnjičenog Zulfe Alajbegovića, nakon hapšenja je kazao da je njegov klijent samo vjernik.

Zulfo mi je rekao: ‘Idem i ići ću. Molim se Bogu. Nikome zlo ne mislim’ “, kazao je Kočo.

U tom predmetu Tužilaštvo je prvobitno naložilo i hapšenje Admira Ahmetovića, Bilala Dervišića i Nermina Ćuprije, ali oni su pušteni odmah nakon ispitivanja, navodi BIRN-Justice Report. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje