Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uhapšeni osumnjičeni za krijumčarenje migranata preko granice na Drini

Preuzmite sliku

Koordinisanom akcijom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u suradnji sa partnerskim institucijama Srbije, lišeni su slobode osumnjičeni za organizirano krijumčarenje migranata preko granice na rijeci Drini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici SIPA-e, u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a RS i asistenciju OSA BiH, na području Bratunca, lišili su slobode dvojicu osumnjičenih, navode iz Tužilaštva BiH.

Dodaje se da su osumnjičeni pod istragom i terete se da su kao članovi međunarodne grupe za organizovani kriminal, koja je organizovana radi prebacivanja ilegalnih migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu i dalje prema zemljama Evropske unije, te da su počinili kazneno djelo – organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata.

Osumnjičene osobe u okviru operativne međunarodne akcije “Veslo”, pod istragom su i osumnjičene su da su djelujući sa njima poznatim osobama sa područja Srbije, učestvovali u planiranju, organizovanju i realizovanju krijumčarenja ilegalnih migranata sa teritorije Srbije na teritoriju BiH preko vodene granice na rijeci Drini.

Prema dostupnim informacijama, veliki procenat ilegalnih migranata na području BiH, ulazi upravo preko granice na rijeci Drini, uz pomoć osoba koje radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, vrše nezakonite radnje na prevozu i krijumčarenju migranata.

Međunarodnu akciju kodnog naziva “Veslo“, Tužilaštvo BiH i SIPA provode u saradnji sa policijskim službenicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije i Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije.

Do sad je tokom rada na predmetu “Veslo“, na teritoriji BiH i Srbije lišeno slobode ukupno 18 osumnjičenih pripadnika grupe za organizovani kriminal, koji se sumnjiče da su organizovali i učestvovali u krijumčarenju najmanje 245 migranata iz Srbije u BiH. Tokom rada na predmetu, podršku je pružio Policijski centar Jugoistočne Europe (SELEC), ističu iz Tužilaštva BiH.

Nakon što ispita osumnjičene osobe, postupajući tužilac odlučiće o daljim aktivnostima u ovom predmetu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje