Nedjelja, 12. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Uhapšena dva muškarca iz Kozarske Dubice: Kovani novac i arheološke predmete iz RS prodavali putem interneta

Policija RS-a je uhapsila dva muškarca iz Kozarske Dubice, zbog sumnje da su se bavili nedozvoljenom trgovinom kulturno-historijskim dobrima putem interneta.

Slobode su lišena lice Ž.S. i I.S. iz Kozarske Dubice, nakon što su izvršeni pretresi na više lokacija na tom podrušju.

Ova lica se sumnjiče da su počinila krivična djela nedozvoljena trgovina, prisvajanje, uništenje ili oštećenje spomenika kulture, zaštićenih objekata prirode ili drugih predmeta koji su od posebnog kulturnog ili historijskog značaja, kao i za iznošenje u inostranstvo predmeta koji su od posebnog kulturnog ili historijskog značaja ili prirodnih rijetkosti, prenosi Fena

“Prilikom pretresa pronađeni su predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela, kao što su veći broj metalnih predmeta koji asociraju na predmete sa arheološkom, kulturnom ili historijskom vrijednošću (razne strelice, vrhovi koplja, sjekire, mali kipovi i razne figure, kovani novac iz davnog perioda i sl. predmeti), detektor metala, a pronađena je i dokumentacija koja se odnosi na prodaju i isporučivanje navedenih predmeta u inostranstvo putem pošte” ističu u saopštenju iz MUPRS-a.

Akcija kodnog naziva “Pandora IV” realizovana je u okviru međunarodne kriminalističke istrage i u saradnji sa Interpolom. Proveli su je policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a u saradnji sa Policijskom upravom Prijedor, a pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Prijedor.

U cilju identifikacije oštećenih lica i izvršilaca, nastavlja se rad po navedenom predmetu kroz razmjenu informacija sa Interpolom i u saradnji sa Muzejom RS. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,