Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Uhapšen v.d. direktora Civilne zaštite RS Milan Novitović

Preuzmite sliku

Milan Novitović, v.d. direktora Civilne zaštite Republike Srpske uhapšen je danas u Banjaluci. Trenutno je u prostorijama Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske u toku saslušanje Novitovića, a više detalja trebalo bi biti poznato po okončanju tog postupka.

Nezvanično, Novitović je uhapšen po nalogu Republičkog javnog tužilaštva, Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Novitović se tereti za zloupotrebu službenog položaja.

Pojedini mediji objavili su kako je Novitović prethodno pozvan na saslušanje u Tužilaštvo, gdje mu je uručen nalog za hapšenje.

Milan Novitović kadar je Ujedinjene Srpske, stranke koja je u koaliciji sa SNSD-om. Na predstojećim izborima kandidat je za poslanika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Novitović je prošle godine osuđen u banjalučkom Osnovnom sudu na uslovnu kaznu od tri mjeseca zatvora zbog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti, ali u zatvor nije otišao jer tokom 12 mjeseci nakon pravosnažnosti presude nije počinio novo krivično djelo. Prema presudi, Novitović je 8. decembra 2017. godine oko 10 sati u Banjaluci, zbog neriješenih poslovnih odnosa oštećenom Draganu Makiviću prijetio da će ga skinuti golog, voziti vezanog lancima, te da će lajati od Banjaluke do Vranja.

“Optuženi Milan Novitović je oštećenom Draganu Makiviću u telefonskom razgovoru uputio ozbiljnu prijetnju da ukoliko ne izmiri dugovanje prema predstavništvu “Alfa Plam”, da će ga lično skinuti golog, voziti vezanog za lanac i da će lajati od Banjaluke do Vranja, čime je kod oštećenog prouzrokovao strah za vlastitu sigurnost. Dakle, ugrozio je sigurnost nekog lica ozbiljnom prijetnjom da će ga lišiti slobode i oteti, čime je učinio krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti iz člana 150. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske”, navodilo se u optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Novitović je nakon potvrđivanja optužnice u banjalučkom Osnovnom sudu negirao krivicu.

Podsjetimo u aprilu ove godine Novitović je na mjesto savjetnika direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske zaposlio svog stranačkog kolegu Branislava Zeljkovića, bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, osumnjičenog za zloupotrebu službenog položaja u aferi „Korona ugovori“, iako ne ispunjava uslove za tu poziciju. Zbog toga je dobio prekršajnu prijavu upravnog inspektora, čiji je nalog za razrješenje partijskog kolege odbio.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje