Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ugradnja energijski efikasne rasvjete u Tuzli, Živinicama, Lukavcu, Čeliću, Sapni

Preuzmite sliku

Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anela Ajšić danas je sa izvođačima radova potpisala ugovore o nabavci i ugradnji energijski efikasne rasvjete u Tuzli, Živinicama, Lukavcu, Čeliću, Sapni.

Radi se o realizaciji programa raspodjele namjenskih sredstava od ekoloških naknada tog ministarstva za 2022. godinu, kojim je za ove namjene predviđeno ukupno 360.000 KM, a ukupna vrijednost danas ugovorenih radova iznosi oko 250.000 KM.

  • Naime, u okviru javnog poziva predviđena je i nabavka i ugradnja rasvjete u Gradačcu, ali s obzirom da nije izabran najpovoljniji ponuđač nabavka za navedeni LOT je poništena, te će biti ponovo pokrenuta.

    – Svjesni smo da su potrebe za ovom vrstom radova znatno veće nego što mi to činimo današnjim ugovorom, ali s obzirom da se radi o lokalnoj infrastrukturi, ovaj projekt je samo podrška kantonalnog nivoa vlasti gradovima i općinama, te očekujemo da ovakvi projekti dobiju i značajniju pažnju u narednom periodu – kazala je Ajšić.

    Benefiti koji se ostvaruju ovakvim aktivnostima, dodala je, mnogostruki su – od smanjenja potrošnje električne energije, a time i direktnih ušteda na računima za utrošenu električnu energiju, smanjenja troškova održavanja, pa do povećanja nivoa osvijetljenosti i kvalitetnije ulične rasvjete, saopćeno je iz Vlade TK.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje