Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ugostitelji u Republici Srpskoj danas počinju sa radom

Preuzmite sliku

Ugostitelji u Republici Srpskoj danas počinju sa radom nakon dvomjesečne pauze zbog epidemije koronavirusa, izvještava BHRT.

Nakon primjedbi na uputstva Instituta za javno zdravstvo, korigovana su prvobitna pravila, ali još nema zvaničnog obavještenja o novim.

Prvi radni dan proteći će tako u neizvjesnosti i zbog kašnjenja propisa, ali i zbog dileme hoće li se rad u novim uvjetima isplatiti.

“Počinjemo da radimo. To je možda jedina dobra stvar”, kažu banjalučki ugostitelji.

Jedan od njih, Goran Raković pokušava da prilagodi rad svog ugostiteljskog objekta novim pravilima ponašanja. Sa sigurnošću tvrdi da će imati manju zaradu, a da će obaveze ostati iste. Sada je važno ne skupljati kazne, odnosno ispoštovati nove propise.

“Ne znam kako će to sve izgledati. Ne vjerujem da će baš moći razvući na dva metra. Gosti idu stolicama, to mi nije baš jasn,o ali idemo da probamo. Od nečega se mora krenuti”, kaže Goran Raković, ugostitelj.

Prema novim pravilima funkcionisanja ugostiteljskih objekata, bašte poput ove moći će da rade, ali ni u kom slučaju neće moći da bude ovoliki broj stolica i stolova kao što je bilo do sada. Prema gruboj procjeni, da bi se napravio razmak od najmanje dva metra, najmanje polovina moraće da bude uklonjeno. U Udruženju ugostitelja očekuju oko 30 odsto manje prometa, zbog straha gostiju da uopšte uđu u kafane i restorane.

“Pored toga još 30 odsto pad prometa iz razloga smanjenja kapaciteta ugostiteljskih lokala. Već imamo informaciju da je zadnjih pet-šest dana dosta ugostiteljskih radnika već dobilo otkaze i to će se nastaviti tako”, kaže Željko Tatić, predsjednik Udruženja ugostitelja RS.

Prihvatili su distanciranje, mjere dezinfekcije i zaštite osoblja, ali neizvjesnost je porasla nakon što su se usmeno izborili da rade i u zatvorenom prostoru i da im bude produženo radno vrijeme do početka policijskog časa u 22.00. Nova uputstva, međutim, još zvanično nemaju, jer ih i dalje pišu u Institutu za javno zdravstvo.

“Biće jasno definisana udaljenost, lična zaštitna oprema, način dezinfekcije, način klimatizacije i sve ostale tačke koje su neophodne da se definišu u svakom segmentu rada tih poslovnih subjekata”, kaže Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

Kako-tako, ugostiteljski objekti će početi sa radom, na radost vjernih gostiju. Da li će opstati u postojećim uslovima, pitanje je koje muči većinu vlasnika. Mnogi od njih nadaju se dodatnoj normalizaciji rada u ljetnim mjesecima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,