Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

UG ‘Vive Žene’ Tuzla održalo prve psihosocijalne radionice u Bratuncu i Brčko Distriktu

Preuzmite sliku

U okviru projekta ‘Osnaživanje žrtava | svjedoka za aktivnije učešće u sudskim procesima’, koji implementira Udruženje građana ‘Vive Žene’ Tuzla a podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, u februaru ove godine održane su prve psihosocijalne radionice u Bratuncu i Brčko Distriktu za preko 40 učesnika-ca.

  • Cilj radionica je da se žrtve | svjedoci i potencijalni svjedoci informišu o procesu davanja iskaza, svojim pravima, odgovornostima i potrebama, da podijele dosadašnja iskustva svjedočenja, te da usvoje vještine emocionalne samokontrole kako bi minimizirali negativne efekte svjedočenja.

    Sudski proces može dovesti do ponovne traumatizacije i pogoršati postojeće stanje preživjelih | svjedoka. Ovaj sekundarni fenomen nastaje kada preživjeli pati od stresnih reakcija u sudnici ili doživljava odbacivanje odn. nedostatak podrške porodice ili društva koji ih vodi u osjećaj bespomoćnosti i uzrokuje strah od svjedočenja. Mnogi preživjeli/svjedoci ne žele svjedočiti jer nemaju povjerenja u pravosuđe, pa se boje dodatne traumatizacije.

    Implementacija navedenog projekta doprinijeti će osnaživanju preživjelih/svjedoka kako bi efikasnije predstavljali sebe i udruženja ili grupe kojima pripadaju te istovremeno motivisati ih da aktivnije sudjeluju u sudskim postupcima i povećaju svoju spremnost za učešće u sudskim postupcima kao doprinos izgradnji održivog mira u Bosni i Hercegovini.

    Od februara do maja 2020. godine održati će se ukupno 24 ovakve radionice u četiri grupe.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje