Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Ambasadora Ruske Federacije Igora Kalabuhova proglasiti ‘persona non grata’ u BiH

Preuzmite sliku

Izjave ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, Igora Kalabuhova u intervjuu sa novinarom Zvonkom Komšićem u emisiji “Dan uživo” 14. maja 2021., predstavljaju grubo i bezobzirno vrijeđanje žrtava genocida i ponovno negiranje genocida u Srebrenici, navode iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Iako nam je poznat stav Ruske Federacije da ne priznaje presude UN međunarodnih sudova, posebno presude Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, njezin predstavnik u BiH, ambasador Kalabuhov je u navedenom intervjuu prevazišao sebe i potvrdio da je on lično podržao i opravdao blokiranje britanske Rezolucije o Srebrenici upućene VS UN-a.

U intervjuu je potvrdio i svoju moskovsku izjavu iz 2015. godine da je: “Od početka ovaj projekt (britanski prijedlog Rezolucije) bio izuzetno politiziran, jednostran, neuravnotežen i usmjeren na pogoršanje situacije u Bosni” i tako još jednom povrijedio žrtve genocida, dajući sebi za pravo da tumači pravosnažne presude i negira genocid u Srebrenici.

Nedopustiv je i njegov stav da u Bosni i Hercegovini o naslijeđu međunarodnih sudova (Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde) i priznavanju presuda za genocid, treba da odlučuju Republika Srpska i Srbija, a ne Bosna i Hercegovina.

Obzirom na sve navedeno, kao i činjenicu da međunarodni ugovori obavezuju Bosnu i Hercegovinu, ali i Srbiju na priznanje i prihvatanje presuda kao uslov za EU i NATO integracije – zahtijevamo od nadležnih institucija BiH da pokrenu proceduru proglašenja ambasadora Ruske Federacije Igora Kalabuhova PERSONOM NON GRATA u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje