Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Udruženje vojnih invalida HVO iz Mostara: Treba proglasiti “Republiku Herceg-Bosnu”

Preuzmite sliku

Odbijanje postizanja rješenja oko Izbornog zakona od strane predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, na posljednoj sarajevskoj rundi pregovora, posljedni je čin uništavanja BiH i jednostranog proglašenja jednonacionalne Bošnjačke Republike, navodi se u saopštenju “HVIDR”-e Mostar.

Iz “Udruge hrvatskih vojnih invalida iz Domovinskog rata“, podružnice Mostar, između ostalog poručuju da se potrebno vratiti na postavke prije Washingtonskog sporazuma i proglasiti “Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu” koja bi imala izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast.

U saopštenju se čak navodi i teritorij na kome bi funkcionisala ta “republika”.

“Republika bi se prostirala na području koje je Hrvatsko vijeće obrane (HVO) odbranilo tokom Domovinskog rata, a unutar međunarodno priznatih granica Bosne i Hercegovine”, poručuju iz HVIDR-e, dodajući da “u ovom trenutku ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje izbora“.

U saopštenju HVIDR-e se također navodi i da američka i evropska administracija u BiH trebaju jasno i nedvosmisleno osuditi i sankcionisati politiku Bakira Izetbegovića, a ne samo da se fokusiraju na separatističku politiku Milorada Dodika.

Podsjetimo, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, nekadašnji politički i vojni lideri takozvane „Herceg-Bosne“ – proglašeni su krivim za udruženi zločinački poduhvat protjerivanja i ubijanja Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Proglašeni su krivim zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) čiji je cilj bio da se politički i vojno potčine, trajno uklone i etnički očiste Bošnjaci iz onih dijelova BiH koji su proglašeni Herceg-Bosnom, te da se ta područja pripoje državi Hrvatskoj, ili da se proglase državom unutar BiH.

Bivšem predsjedniku Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranku Prliću haški suci su dodijelili 25 godina zatvora, ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina, dvojici načelnika Glavnog stožera HVO-a Milivoju Petkoviću i Slobodanu Praljku također svakom po 20 godina, zapovjedniku Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću 16 godina te predstojniku Odjela za zatočene Berislavu Pušiću 10 godina zatvora. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,