Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Udruženje ugostitelja o odredbama o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima

Preuzmite sliku

Udruženje ugostitelja Kantona Sarajevo izražava zabrinutost odredbama Nacrta zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Predsjednik udruženja ugostitelja KS Sulejman Kapić Leo kaže da je nakon javne rasprave održane za Kanton Sarajevo ostalo nejasno da li će bilo koji od njihovih prijedloga biti usvojen i da li ih je iko čuo.

Kapić naglašava da je provođenje odredbi koje Nacrt zakona predviđa pogubno za ugostiteljstvo. On ukazuje na iskustva sa sličnim odredbama u Hrvatskoj i podsjeća da su vlasti bile prisiljene nakon tri mjeseca ponovno mijenjati zakon i dozvoliti pušenje u određenim ugostiteljskim objektima.

– Ta tri mjeseca donijela su ogromne gubitke ugostiteljima i nije mi jasno zašto se insistira na apsolutnoj zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima. Mi već imamo zakon koji predviđa odvojene prostorije za pušače i nepušače u objektima, pa ne vidim potrebu za insistiranjem na potpunoj zabrani – zaključuje Kapić.

Pored činjenice da zakon o zabrani pušenja potpuno zabranjuje konzumaciju proizvoda koji je legalan, ne obazirući se na prava gotovo dva miliona punoljetnih pušača u BiH, ovaj zakon, ukoliko se usvoji u ovom obliku, predstavlja osnovu za dodatno pogoršavanje i onako loše socijalno-ekonomske situacije u BiH. Otpuštanje radnika kao direktna posljedica ovog zakona je neminovnost – tvrde ugostitelji, saopćeno je iz Udruženja ugostitelja Kantona Sarajevo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje