Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Udruženje inženjera i tehničara šumarstva FBiH: Ubistvo tri osobe kod Donjeg Vakufa izbacio problem na površinu

Preuzmite sliku

Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine oštro je osudilo tragični događaj, ubistvo tri osobe juče u mjestu Sokolina kod Donjeg Vakufa.

Kod Donjeg Vakufa, u mjestu Sokolina na Međunarodni dan šuma došlo je do pucnjave u kojoj su ubijena dva službenika Kantonalne uprave za šumarstvo SBK, a stradao je i radnik zadužen za izvlačenje šumske građe.

“Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine oštro osuđuje ovaj vandalski i necivilizirani čin od strane počinioca, čime je nanešena velika šteta i bol porodicama ubijenih radnika, kolektivu Kantonalne uprave za šumarstvo i Udruženju, ali i društvu u cjelini”, istakli su u saopćenju.

Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine izražava sučešće u boli porodicama stradalih i nudi im svoju pomoć u granicama svojih mogućnosti.

“Ovaj tragični događaj je izbacio problem na površinu, a koji je neprestano guran pod tepih od strane nadležnih Federalnih i Kantonalnih institucija, kad je u pitanju zaštita šuma i drugih javnih dobara, a posebno zaštita od bespravnih sječa. Vlasti problem bespravnih sječa ne tretiraju ozbiljno, i nema čvrste namjere da se ovome stane u kraj. Tome u velikoj mjeri doprinosi i nepostojanje, već sedam godina, Zakona o šumama FBiH, neadekvatno sankcionisanje počinilaca bespravnih sječa dovelo je do ovog nemilog tragičnog događaja i dovodit će dok se ne preduzmu odgovarajuće aktivnosti i mjere na rješavanju nagomilanih problema u šumarstvu, a koji su posljedica pogrešne politike u upravljanju, gospodarenju i nadzoru šumama, te pogrešne kaznene politike za počinioce bespravnih sječa i drugih bespravnih radnji”, saopćeno je iz Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine.

Počinioci bespravnih sječa su se toliko osilili u krađi šuma, po pravilu su naoružani, prijete službenicima i njihovim porodicama, navode iz Udruženja, čak fizički sprečavaju predstavnike čuvara šuma u vršenju njihovih zadataka.

Službenici su ostavljeni bez kvalitetne podrške organa sigurnosti, radi čega je bilo samo pitanje vremena kada će doći do ovakvog nemilog događaja.

Kako su naveli u saopćenju, navedeni loš trend se nastavlja što se tiče politike gospodarenja šumama, a posebno sa politikom na zaštiti šuma, a što se vidi u ponuđenim rješenjima u poglavlju Zaštita šuma u okviru ponuđenog Nacrta Zakona o šumama FBiH.

Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine će se zalagati za donošenje prihvatljivog Zakona o šumama FBiH i za zaštitu i dignitet šumarske struke u društvu, s obzirom na njen značaj. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje