Nedjelja, 25. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Udruženje filmskih radnika u BiH traži razrješenje direktora Josipa Merdže

Udruženje filmskih radnika u Bosni i Hercegovini koje okuplja više od 100 filmskih radnika i autora iz BiH zatražilo je razrješenje rukovodioca Instituta za intelektualno vlasništvo Josipa Merdže u vezi sa nizom nezakonitih radnji koje je poduzeo u odnosu na to udruženje.

Kako se navodi u saopćenju Udruženja filmskih radnika u BiH, tom je udruženju dodijeljena dozvola za kolektivno ostvarivanje prava na naknadu za kabelsko reemitiranje audiovizualnih djela 16. oktobra 2015. godine, čime su domaći autori prvi put stekli mogućnost da se staraju o autorskim pravima samostalno, odnosno putem udruženja koje zastupa njihove interese.

Dobijanju te dozvole je prethodio period od dvije godine kontinuiranog ulaganja Udruženja u stvaranje stručne službe, uspostavljanje bilateralne i multilateralne saradnje sa sličnim organizacijama i stvaranju tehničkih uslova koji su nužni za obavljanje poslova kolektivne zaštite autorskog i srodnih prava.

Navodi se da je nakon smjene rukovodstva Instituta za intelektualno vlasništvo i imenovanja Josipa Merdže na mjesto direktora, Udruženju filmskih radnika oduzeta dozvola arbitrarno, bez provođenja bilo kakvog postupka i bez utvrđivanja bilo kakvih nedostataka koji bi opravdali takvu odluku. Dozvola je data Udruzi Filmske Industrije sa sjedištem u Kiseljaku.

– Na svaki pravni lijek koji je pokrenulo Udruženje filmskih radnika, direktor Instituta je donosio novu odluku na štetu Udruženja filmskih radnika, a u korist Udruge Filmske Industrije, bez zakonskog uporišta i bilo kakvog obrazloženja. Zbog toga se Udruženje filmskih radnika u više navrata obraćalo Upravnoj Inspekciji i Tužilaštvu BiH. Od dodjeljivanja dozvole u oktobru 2015. godine do danas, Udruženje filmskih radnika u BiH je pokrenulo postupke protiv arbitrarnih i diskriminirajućih odluka Instituta. Međutim, i pored naših višegodišnjih napora da zakonitim putem zaustavimo zloupotrebe položaja direktora Merdže, diskriminiranje i diskreditacija Udruženja filmskih radnika BiH se nastavlja – ističe se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje